hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A legkorábbi elérhető műtéti időpontot kell adni

Áprilistól megújul a kórházakban a várólisták rendszere. A cél, hogy a műtéti lehetőségeket kihasználva az intézményekben a lehető legkorábban operálják meg a betegeket – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója. Kiss Zsolt hangsúlyozta, nem a szankcionálás a lényeg.

Ha egy kórházban heti tíz műtétet tudnak végezni, az az elvárás, hogy ezt a mennyiséget töltsék fel a várólistáról. A gyakorlat szerint azonban ez nem mindig történik így, mondta Kiss Zsolt. Az áprilisban induló új rendszer szerint az egészségügyi intézményeknek lehetőleg a legkorábbi elérhető időpontot kell adnia a betegnek.

 Az új rendszer – az előbbi példával élve – heti 8-9 műtétet betervez, az akut műtétekre tartalékot képezve. Ha egy beteget hátrébb vagy előrébb kívánnak sorolni, azt a rendszer nem engedi az orvos írásos indoklása nélkül. Ez azonban 2012 óta így van – emlékeztetett Kiss Zsolt.

Ha szakmailag indokolt a műtéti időpont áthelyezése, nem jár érte szankció. A rendszer akkor szankcionál, ha nem megfelelően rögzítették a tervezett időpontot, vagy nem jelezték, hogy elvégezték a műtétet. Változás azonban, hogy bekerül egy új szankcionálási elem: azt is büntetik, ha nem a legkorábbi időpontot adják a betegnek. Ezzel az intézkedéssel az is elkerülhető, hogy az orvos hálapénzért cserébe korábbi időpontot tudjon biztosítani a beteg számára – tette hozzá a főigazgató, közli a lap.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink