hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

A képviselőktől kapott csomagot az egészségügy

A parlament a legfrissebb egészségügyi törvénysaláta keddi elfogadásával utat nyitott az elektronikus vényeknek és beutalóknak, rendelkezett a patikai ügyeletekről, megváltoztatta a méltányossági gyógyszertámogatás kereteit, s a dohányboltokba száműzte az e-cigarettákat.

A képviselők 158 igen, 5 nem szavazattal és 32 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt.

A jogszabály megteremti annak feltételeit, hogy 2016. január 1-jétől is meglegyen a törvényi feltételrendszere annak, hogy az egészségügyi dolgozók mozgóbérelemei az egészségügyi ágazati béremelés során megemelt alapilletményhez igazodhassanak.

Szavazataikkal a képviselők rögzítették: készenlétre és ügyeletre valamennyi közforgalmú gyógyszertár és közvetlen lakossági gyógyszerellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kötelezhető.

Megteremtették az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetésének jogi háttérét. Az EESZT-n keresztül az egészségügyi ellátáshoz, valamint az ellátás monitorozásához, fejlesztéséhez szükséges, rendszerezett adatokat, elemzéseket teszik hozzáférhetővé az egészségügyi szakemberek, az egészségpolitikai döntéshozók számára. Az EESZT-hez az egészségügyi szolgáltatókon kívül csatlakoznia kell például a mentőszolgálatnak, a gyógyszertáraknak is. Az adatvagyon része a központi eseménykatalógus, amely a beteg életútját követi nyomon, és ezzel kapcsolatban az orvosoknak a gyógykezeléshez szükséges adatokat biztosítja. Az érintetteknek joguk lesz az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adataik kezelésére vonatkozó engedélyező vagy korlátozó nyilatkozatot tenni. Az egészségügyi dokumentumok (zárójelentések, ambuláns lapok, szövettani és patológiai leletek, laborleletek, képalkotó diagnosztikai ellátások leletei, műtéti leírások) nyilvántartásának két módja lehetséges: vagy feltöltik az EESZT-be, vagy az elérési útját, linkjét adják meg.

A módosítással meghatározták az elektronikus vénykiadás szabályait. Az ilyen vény kiadásáról a beteg igazolást kaphat, akár elektronikus úton is. Az igazolás birtokában mind a beteg, mind a meghatalmazottja jogosulttá válik a vény kiváltására. Ha a betegnek nincs ilyen igazolása, akkor csak saját maga tudja kiváltani a gyógyszert. A törvény szerint amennyiben a beutalót elektronikusan állítják ki, ezzel együtt lehetőség lesz a betegek fogadására nyitva álló szabad időpontok elektronikus foglalására. A beteg kap papíralapú igazolást a beutalóról, de a szolgáltató az EESZT útján ellenőrzi azt. Rögzítik: az EESZT szolgáltatásai legkésőbb 2016. június 1-jétől működnek.

A társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerek árához az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyedi kérelmek alapján méltányosságból támogatást nyújthat. Az új szabály szerint az újonnan megjelenő, korábban még nem kérelmezett gyógyszerek esetében a méltányosságból történő támogatás csak akkor lehetséges, ha azok a magyar betegek kezelése során már bizonyították hatásosságukat és eredményességüket.

Létrehozzák az egyedi méltányossági regisztert a korábban még nem kérelmezett hatóanyagú, illetve indikációjú azon gyógyszer esetében, amellyel kezelendő betegek száma évente várhatóan meghaladja a 15 főt, vagy amelynek napi terápiás költsége termelői/import beszerzési áron számítva meghaladja a 15 000 forintot. Korábban még nem kérelmezett hatóanyagú gyógyszerre kizárólag ezen regiszter felállításáig nyújtható méltányosságból támogatás, utána a regiszterbe történő bevonással támogatható.

Jelenleg egyetlen spermabank sem fogadhat és tárolhat hímivarsejtet, amennyiben nem végez humán reprodukciós beavatkozást, ezért módosították a törvényt, hogy sejtbanknak is fel lehessen ajánlani a spermát.

Az elektronikus cigarettára, a dohányzást imitáló elektronikus eszközökre, valamennyi tartozékra, alkatrészre és utántöltő flakonra vonatkozó szabályozást a fiatalok védelmével indokolta a javaslatot beterjesztő Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Az első lépés a termékek széleskörű megvásárolhatóságának korlátozása, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, illetve használjon elektronikus cigarettát, ez pedig kiemelt közegészségügyi cél - olvasható az indoklásban. A kizárólag trafikban való árusítást azzal indokolták, hogy a termékeket használók ellátása szakszerű és kielégítő, a fogyasztóvédelmi szempontokat hatékonyan érvényre juttató legyen.

A törvény indoklása szerint egy 2014-es uniós irányelv csak a nikotintartalmú termékek szabályozását tartalmazza, de kimondja, hogy a tagállamok szabályozhatják vagy betilthatják a dohánytermékekhez használt tartozékokat, valamint a dohány vagy kapcsolódó termékek bizonyos típusaihoz megjelenésükben hasonló termékeket. A cigarettához hasonlóan a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket sem lehet a jövőben használni középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy munkahelyen. Ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak ezen cikkekre is, mint a hagyományos dohánytermékekre. Az e-cigarettára vonatkozó szabályok 2016. május 20-tól hatályosak.

 

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink