hirdetés
2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés

A ingyenoltások fele megmaradt

Naponta 60-80 influenzás beteg fordul meg egy átlagos háziorvosi rendelésen, pedig Magyarországon ezen a héten már csak stagnál járvány – írja a NOL.

Az elmúlt tíz év legerősebb influenzajárványa tombol Európában. A megbetegedéseket egy frissen mutálódott vírus, a H3N2 svájci variánsa okozza. Alig találkozni klasszikus influenzával – mondta a lapnak Borsi Éva, Szeged környéki gyermekháziorvos. Inkább többnapos köhögéssel, nehezen és hosszasan kezelendő vegyes felső légúti fertőzésekkel hozzák a gyerekeiket a szülők. Borsi Éva praxisában eddig még nagyon súlyos influenzás eset nem fordult elő.

A budai körzet háziorvosa, Komáromi Zoltán rendelőjében sem volt még az idei influenzaszezonban kórházi ápolásra szoruló, de állítja: minden korábbinál több a szövődmény.Mint mondja: nagyon oda kell figyelni, mert banális vírusfertőzések válnak pillanatok alatt tüdőgyulladásos, arcüreggyulladásos esetekké.

A betegek négyötödét olyan vírus fertőzte meg idén, ami ellen nem véd a szezonális védőoltás. Az influenza egyik vírusa, a H3N1 texasi variánsa ugyanis a vakcina legyártása után váratlanul mutálódott, és ez a H3N2 svájci variáns okozott Európa-szerte megbetegedéseket. A betegek többsége 35 évnél fiatalabb, olyanok, akik sose találkoztak ezzel a vírussal, és ha kaptak is volna védőoltást, az nem védene ellene. Falus Ferenc egykori tiszti főorvos, tüdőgyógyász mindezek ellenére azt állítja: aki élt a lehetőséggel, az nem hiába oltatta be magát, mert volt az idén is H1N1 és a B vírus okozta megbetegedés, azok ellen pedig védelmet nyújtott az oltás.

Más kérdés, hogy az állam által biztosított 1,3 millió térítésmentes védőoltás fele az orvosi rendelők hűtőjében maradt. Selmeczi Kamill bélapáti háziorvos mindezt annak tudta be, hogy a szokásosnál később szállította ki az ÁNTSZ az oltóanyagot, ráadásul a februárban esedékes influenzajárvány az enyhe tél miatt már novemberben-decemberben megkezdődött – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink