hirdetés
2022. június. 27., hétfő - László.
hirdetés

Egészségipar

A GlaxoSmithKline folytatná megkezdett befektetéseit

A GlaxoSmithKline Pharma nettó árbevétele Magyarországon hét százalékkal nőtt az első három negyedév adatai alapján, amely a 2008-as évhez hasonló teljesítményt jelent. (X)  
A gazdasági válságnak nincs közvetlen hatása a nagy, tőkeerős gyógyszeripari cégekre, így a világ második legnagyobb gyógyszergyártójára, a GlaxoSmithKline (GSK) vállalatra sem, azonban az egészségügyet érintő megszorítások hatásai befolyásolják a vállalat működését.
 
A kedvező árbevételi adatok ellenére 2009 a GlaxoSmithKline számára sem volt könnyű Magyarországon, hiszen a 2007-ben bevezetett megszorító intézkedések – a 12 százalékos külön adó, az orvoslátogatói díj, a rendszeres árcsökkentési kényszer – megmaradtak. Csak a külön adókból 1,7 milliárd forint lesz 2009-ben a GSK befizetési kötelezettsége az államháztartásba.
 
Az egészségügy és a GlaxoSmithKline helyzete Magyarországon
 
Magyarországon jelenleg az indokoltnál kevesebbet költünk egészségügyre. Az OECD országok közötti összehasonlításban Magyarország egészségügyi költéseit tekintve az átlag alatt található, az idén a kormányzat pénzt vont ki az egészségügyből. Amit pedig elköltünk, azt sajnos hatékonytalanul kötjük el, hiszen a magyarok várható élettartama így is körülbelül 3 évvel alacsonyabb, mint amit a költéseink indokolnának.
 
„A GlaxoSmithKline egyetért azzal, hogy generikus programra szükség van, azonban indokolt a program szerkezetében a megújítás. A jelenlegi generikus modell a kezdeti sikerek után mára kifulladt, új módszerekre van szükség, hogy a generikusokban lévő további tartalékok mozgósíthatóvá válhassanak, és így a korszerű, innovatív gyógyszerek hozzáférése a magyar népesség számára is megoldott legyen." – fűzte hozzá Leitner György, a GlaxoSmithKline ügyvezető igazgatója. „A magyarországi gyógyszerpolitikára a Janus-arcúság jellemző: a magyar kormányzat felemásan viszonyul a gyógyszeriparhoz. Míg stratégiai fontosságúnak tartja e területet, ezenközben a magyarországi gyógyszeripart érő megszorítások példa nélkül állnak egész Európában. Ma Magyarország sajnos nem befektetői célpont ezen a területen. Míg számos európai országban a '90-es évek óta nagy fejlődést sikerült elérni a gyógyszeriparban foglalkoztatottak számát illetően vagy a K+F kiadások növekedése tekintetében, a magyar statisztikák ezzel inkább ellenkező irányúak. A GSK szívesen folytatná a 2002-ben megkezdett befektetési, beruházási programját Magyarországon, ehhez azonban a mainál jóval transzparensebb és kiszámíthatóbb környezetre lesz szükség, amelyben partnernek tekintenek a gyógyszeripar szereplőire."
 
A védőoltás érték
 
Magyarországon egy átlag állampolgár várható élettartama 6 évvel rövidebb, mint európai uniós társaié, ezért a betegségek megelőzésének, az egészség megőrzésének különös jelentősége van.
 
A prevenció egyik eszköze a védőoltás, mellyel kapcsolatban számos tévhittel kell megküzdeni. Az utóbbi évtizedek sikeres oltási programjainak köszönhetően sok súlyos betegséget már csak hírből ismerünk hazánkban. A betegségekkel szembeni félelem helyébe az oltások vélt mellékhatásai elleni félelem lép.
 
A GSK európai és hazai szakértők bevonásával nemzetközi szintű szakértői anyagot készített e témakörben. A szakértői anyag széleskörű megvitatásán túl hamarosan továbbképző, tájékoztató programsorozat indul, melyek célja megértetni a prevenció, és azon belül is a védőoltás szerepét az egészségügy fejlesztésében és az egyén saját felelősségét e területen.
 
A GlaxoSmithKline cégről
 
A GlaxoSmithKline Európa egyik legnagyobb gyógyszergyártója. Innovatív, új gyógyszereket fejleszt ki többek között a légzőszervi és daganatos betegségek, a diabétesz és a védőoltások területén, Európában az 5. legnagyobb kutatásba befektető cég. Magyarországi beruházóként gödöllői vakcinagyára révén a világ számos pontjára szállítja védőoltásait. Ez utóbbinak köszönhetően hozzájárul Magyarország versenyképességének javulásához.
 
 

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink