hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A feszültség gyűlt, nem a felmondások

Orosz rulettet játszik a kamara a szakdolgozókkal az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) szerint, Balogh Zoltán, a MESZK elnöke viszont azt mondja, nincsenek felmondó nyilatkozatok a hivatásrendnél.

Aggodalommal várja a holnapi napot az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ). Mint közleményükben írják, ekkor lépnek érvénybe a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához (MESZK) leadott ápolói felmondások, amelyeket július 1-jei, Semmelweis napi demonstrációján gyűjtött össze a kamara. Az érdekvédelmi szervezet azt írja, a dolgozókat a hivatásrend beszélte rá a nyilatkozatok letétbe helyezésére, Balogh Zoltán szerint ez azonban nem igaz, mert nyár elején alulról érkező kezdeményezést hagyott jóvá az elnökség. Hozzátette azt is, nem felmondóleveleket, hanem szándéknyilatkozatokat gyűjtöttek a demonstráció helyszínén, illetve területi szervezeteiken keresztül. Ezekben az állt, hogy amennyiben 2015. szeptember 30-ig nem történik számottevő elmozdulás a bértárgyalásokban, október 1-jén letétbe helyezik felmondásukat. Kérdésünkre, hogy hány nyilatkozat van jelenleg a kamaránál, az elnök nem tudott válaszolni. Mint mondta, a lelakatolt láda ugyanúgy van a székhelyükön, ahogyan azt júliusban odavitték, nem nyitották fel, nem számolták meg az összeszedetett iratokat. Hozzávetőlegesen annyit tudott mondani, volt olyan megye, ahonnan közel kétszáz nyilatkozat érkezett.

Több szakszervezet és az összes szakszervezeti konföderáció figyelmeztette már a MESZK-et, hogy rossz úton jár – folytatódik az OSZSZ közleménye. Lapunknak korábban Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) akkori elnöke – aki lemondását a nol.hu-nak nyilatkozva erősítette meg – arról beszélt, hogy szakszervezetük ötlete volt a felmondó nyilatkozatok letétbe helyezése, így ha fenntartásokkal is, de támogatták a MESZK kezdeményezését. A FESZ egyébként éppen úgy az Őszintén az Egészségügyről Akció Szövetség tagja, mint az OSZSZ.

Az egészségügy helyeztében nem hogy javulás nem történt, de most már egy hónap eltelt Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár lemondása óta, utódját azóta sem találják – áll az OSZSZ közleményben, a szakszervezet egyébként most arra vár, hogy mit mond a MESZK azoknak a tagjainak, akiket rábeszélt „az orosz rulett típusú akcióra”. A MESZK tárgyal – válaszol a kérdésre a kamara elnöke, aki elmondta, négy szakmapolitikai, és számos kisebb, szakértő egyeztetés történt július óta. Folyamatban van az ágazati kollektív szerződés (ÁKSZ) fejezeteinek tárgyalása, erről a MESZK folyamatosan tájékoztatja a tagságot. Az elnök hozzátette azt is, a humánerőforrás krízis kizárólag bérfelzárkóztatással oldható meg, amely vonzóvá teszi a szakdolgozói pályát. Az ÁKSZ bérekkel kapcsolatos fejezete tartalmaz olyan elemeket, amelyek többletfizetést eredményeznek. A MESZK az egészségügyi ágazat munkavállalóinak érdekében folytatott érdekérvényesítést tárgyalások útján kívánja folytatni, így sem újabb demonstrációt, sem felmondási kampányt a kamara nem tervez – szögezte le Balogh Zoltán.

 

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink