hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A COVID-19 válság hatása a privát egészségügyre

A veszélyhelyzet kihirdetése visszaesést okozott a privát ellátásban; online felmérés készült a válság eddigi tapasztalatairól és hatásáról.

Kapcsolódó cikkek

Bár Európa déli és nyugati feléről már rendkívül riasztó hírek éreznek, a hazai privát egészségügyi vállalkozások 18%-a még nem érzékelte a koronavírus aggasztó gazdasági hatását, ugyanakkor a többség (63%) működőképes maradt, de egyértelműen érzi a világjárványt praxisa forgalmán.

 

Ha a járványhelyzet betegforgalomra gyakorolt hatását vizsgáljuk, a vállalkozások közel fele nagy mértékű visszaesést tapasztalt, 38%-uk azonban 25%-nál kisebb csökkenésről számolt be. A kérdések összeállításakor a leginkább arra voltunk kíváncsiak, hány rendelő tart zárva a kutatás kezdetén, március 16-tól. Bár idővel ez minden bizonnyal változik, ezen a héten a válaszadó praxisok közel harmada már zárva tart, míg 52%-a próbál talpon maradni, biztonsági és ésszerűsítési intézkedésekkel – számolt be a kutatás egyik legfontosabb megállapításáról, Straub Fanni, a kutatást indító FoglaljOrvost.hu és Praxisakadémia alapítója.

Ha azonban a praxisok jövőben terveit nézzük, kiderül, 66%-uk egyértelműen az időleges bezárásról döntött, vagy tervez dönteni. A vezető elképzelések között szerepel az online konzultáció bevezetése (41%), valamint a home office munkavégzés ott, ahol lehetséges. Kis mértékben bár, de felmerül a szakorvosok, szakdolgozók elbocsátása (11%), illetve a marketinges kiadások csökkentése (20%).

A még nyitva tartó rendelőknél a 3 leggyakoribb biztonsági intézkedés a sűrűbb fertőtlenítés, a váróban kihelyezett kézfertőtlenítő, valamint az ott maximalizált létszám. De ugyanígy jellemzőnek tekinthetjük a bejelentkező páciensek előszűrését, egyrészről a koronavírus-fertőzést kizárandó, másrészt arra törekedve, hogy csak valóban indokolt esetben menjen a rendelésre a páciens.

Bár környezetünk napról napra, óráról órára változik, a válságtervezést és hangulatot nagyban befolyásolja, milyen hosszú válságra számítanak a szereplők. A privát egészségügyben a kutatás során megkérdezett vállalkozások vezetőinek döntő többsége 3 hónapnál rövidebb krízissel számol, a válaszadók mindössze 24%-a gondolja úgy, hogy akár 6 hónapig is eltart, mire a járványhelyzeten és a vele együtt járó mélyebb válságon túllesz az iparág.

(forrás: FoglaljOrvost.hu)
hirdetés

Könyveink