2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A biztosítási rendszerből kiesők is kaphatnak védőoltást

A betegekkel foglalkozók mindössze tíz százaléka élt eddig az oltás lehetőségével, a Népszava összeállításában ennek okait firtatta.

A Népszava kérdésére, amelyben azt firtatták, hogy miért csak ennyi oltást sikerült beadni, a szaktárca azt válaszolta, hogy az egészségügyi dolgozók oltása folyamatos, jelenleg és a következő hetekben is folytatódik. A 25 kijelölt oltóponton már nemcsak a kórháziak, hanem az alapellátásban, a járóbeteg szakellátásban dolgozók, a védőnők, a fogorvosok, és a magánklinikák munkatársainak oltása is zajlik. Nekik maguknak kell bejelentkezniük az oltópontokra. Emellett a kisebb vidéki kórházakban is megkezdik a dolgozók oltását, tehát még sok vakcinára van szükség az egészségügyi dolgozók számára. Emellett hamarosan elindulhat az oltási sorrendben következő célcsoport, az időotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is – közölte az tárca.

Miután január elsejétől már vannak akik kiestek az ingyenes ellátásból (felfüggesztették a tajszámukat), a lap megkérdezte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, hogy azok is megkaphatják-e ingyen az oltást, akiknek már a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell. Mint írták: nem akadály, hogy ők kiestek a közfinanszírozott egészségügyi ellátásból. A Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kaphatnak védőoltást. Megjegyezték: a járvány kezelése állami feladat, így az ezzel kapcsolatos költségeket az állam vállalja. 

(forrás: Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés