hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

"Minket valahogy nem zavar eléggé ez a 30 ezer halott"

Változást az hozhat, ha elkezdünk odafigyelni és kiállni egymásért – mondja a Népszavának Svéd Tamás, az orvosi kamara titkára.

(...) Az orvosi bérek emelése önmagában az ellátáson, a betegek közérzetén nem sokat javított, a magyar egészségügyi ellátás ettől még ugyanolyan egyenetlen és esetleges maradt. Máig hiányoznak az élő, karbantartott, a nemzetközihez igazított hazai protokollok, és hiányzik a minőségbiztosítás, a transzparens minősítő rendszer. Pedig ezek együtt biztosítanák, hogy mindenhol az országban minden beteg azonosan magas színvonalú ellátásban részesüljön. Hiányoznak az előbbi protokollokhoz igazított minimum-feltételek: egy adott szintű osztályon milyen műszereknek, mennyi és milyen tudású személyzetnek kellene rendelkezésre állnia. Jelenleg ezen minimum-feltétel listák részben elavultak, részben már az elkészültükkor is csak a vágyálmokat tükrözték. Így viszont mára az ellenőrzésük látszattevékenységgé silányult. (...)

Az újabb járványhullám elindult. Fölkészültek a kórházak? Mi vár most a betegekre?

A betegekre egy nagyobb tudással rendelkező és felkészültebb egészségügyi rendszer vár. Lettek tapasztalatok, bizonyos utak kijáródtak, bizonyos dolgok begyakorlódtak. Ugyanakkor az eddigi ellátás csorbáinak kiköszörülésére, tanulságainak levonására nagy konferenciák, nagy interdiszciplináris beszélgetések, országos szintű protokoll egyeztetések nem voltak a nyár folyamán. Az információáramlást olyan mértékben blokkolták, hogy az még a szakmai egyeztetéseket is gátolta. Például amikor az intenzíves kollégák arról beszélgettek egy online fórumon, hogy melyiküknél mi történik, megüzenték nekik, hogy még egymással se osszanak meg számokat, gyógyulási statisztikákat mert nem jó, ha ilyen adatok kikerülnek a nagyközönség elé. Tartok tőle, hogy ez most sem lesz másként, a cél az marad, hogy minél kevesebb rossz hír jusson el a lakossághoz.

Ön látja már, hogy ezúttal mekkora a baj?

Ezt főleg a kórházi esetszámok növekedéséből fogjuk látni. Az emelkedés már megkezdődött. Egyértelmű, hogy ideje volna lassítani a tempón és használni legalább a legegyszerűbb lehetőségeket, például ismét maszk használatra kérni az embereket, elkérni a védettségi igazolványt a rendezvényeken. Nem összezsúfolódni sokan szűk terekben, ha lehet, akkor szabad téren beszélgetni, és valahogy elérni azt, hogy minél többen beoltassák magukat. A harmadik vakcina is fontos, de az elmaradt elsők és másodikok pótlása lenne igazán az. Ehhez is az kellene, hogy tisztán kommunikáljunk, és azt mondjuk: baj van.

Van annak valami alapja ön szerint, hogy a politika azt hiszi, megúszhatja ezt a következő hullámot?

Az az egyszerű tény, hogy az előzőket megúszták.

Megúszták? A harmincezer halott, azért az elég súlyos ár.

Nem azt mondtam, hogy az emberek úszták meg, ön a politikát kérdezte. Ez a szolidaritásról, az egymásra való odafigyelésről szólna az én olvasatomban. Minket, magyarokat valahogy nem zavar eléggé ez a harmincezer halott. Relativizáljuk, “többlethalálozásnak” becézzük, illetve mindig hozzátesszük, hogy idős, krónikus betegek, akkor is, ha ez már rég nem igaz. Változást az hozhat, ha elkezdünk odafigyelni és kiállni egymásért.

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink