hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"A gazdaság ereje a lakosság egészségi állapotában rejlik"

A népegészségügyi helyzet javításáért együttműködési megállapodást kötött az egészségügyért felelős államtitkárság és a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete.

Az aláírás alkalmából Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár arról beszélt, hogy az emberek egészsége nem pártpolitikai kérdés, minden kormány felelősségi körébe tartozik, ugyanakkor az erre vonatkozó stratégiáknak, akcióknak a szakma bevonásával kell készülniük.

Ádány Róza, az egyesület elnöke, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara Megelőző Orvostani Intézetének igazgatója arról beszélt, hogy az 1980-as évek óta közismert a magyar népegészségügyi helyzet kedvezőtlen alakulása. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben "csak esetenkénti nekirugaszkodások" voltak az adatok javítására, de egyik program sem hozott áttörést a magyar lakosság egészségi állapotában.

A szakember közölte, azonosítani kell azokat a problémákat, amelyek válaszra, megoldásra várnak. Míg Magyarország a fertőző betegségek leküzdésében élen jár az európai országok között, addig például a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségekben rosszak a mutatók. Ismertetése szerint Magyarországon a korai, a 65. életév betöltése előtti halálozásért a daganatos betegségek tehetők felelőssé, különösen a nők körében, ahol a korai halálozás 50 százaléka valamilyen rákos megbetegedés miatt következik be. A daganatos betegségek elleni nagyon határozott fellépés sorskérdéssé vált Magyarországon.

Ádány Róza úgy fogalmazott, az ország gazdaságának ereje elsődlegesen a lakossága egészségi állapotában rejlik, minden más csak ezután következik.  

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink