hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

9 év, 1600 helyszín, 6 millió vizsgálat

Az idei tanévtől hivatalosan is útjára indult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermekprevenciós programja Utazás az egészség birodalmába címmel – hangzott el a X. Jubileumi Népegészségügyi Konferencián kedden az MTA Dísztermében.

A sokak által csak szűrőkamionként emlegetett program 2010 óta működik 74 szakmai szervezet összefogásával, uniós irányelvek alapján, uniós források segítségével. A 2010–2020–2030 között megvalósuló projekt célja, hogy minél több honpolgár megismerhesse saját egészségi állapotát és segítséget, támogatást kaphasson a megelőzésben.

Mint a konferencián elhangzott: a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja (MÁESZ) 2010 és 2018 között sikeresen teljesítette a kitűzött célokat. Több mint 1600 helyszínen volt jelen, több mint 6 millió vizsgálatot végzett el, több mint 500 000 állampolgár (naponta mintegy 5000) ingyenes részvételét lehetővé téve. A program az elmúlt 8 évben 16 000 órát fordított prevencióra, 1 200 000 Egészség Könyvet adott ki és 391 000 információs prevenciós csomagot biztosított a családok részére. A megvalósításban több mint 20 000 szakember vett részt, s a vizsgálatok mellett több mint 16 millió rizikó felmérési kérdőívet dolgozott fel.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A speciális szűrőkamion mára már több száz milliós felszereléssel rendelkezik, jóvoltából 37 féle szűrővizsgálat elvégzésére nyílik lehetőség – tudtuk meg Dankovics Gergely programigazgatótól, aki úgy véli, a taj-kártya nélkül, így akár a legszegényebb, egészségbiztosítással nem rendelkező emberek által is igénybe vehető vizsgálatok értéke éves szinten elérheti az egymilliárd forintot. Mint a programigazgató jelezte, idén egy olyan új, uniós forrásból beszerzett műszeres vizsgálatra is lehetőségük nyílik a résztvevőknek, amely a teljes testanalízist elvégzi. A tavaly ősszel megkezdett tanévtől a fő hangsúly a gyermekek edukálásán lesz, s a munkába bekapcsolódnak az egészségfejlesztési irodák, a rendőrség és az oktatási intézmények bevonása miatt a Klebelsberg Intézet is.

S hogy hogyan lehet a szűrésen részt venni? Dankovics Gergely azt mondja, pályázni kell; a program a nyertesek valamely rendezvényéhez tud csatlakozni – évente mintegy 200 napon. A MÁESZ egy-egy alkalommal jó 300 négyzetméternyi területet foglal el, a speciális szűrőkamion mellett ugyanis van anatómiai mozisátor, a digitális lehetőségek mellett anatómiai modelleken lehet ismerkedni az emberi testtel, de tanítanak újraélesztést, és szó esik a balesetmegelőzéstől a fogmosáson át a környezetvédelemig lényegében bármiről, ami az egészséggel, a prevencióval kapcsolatba hozható.

A 2019. évad helyszín listája a rendezvények, fesztiválok kihirdetésének függvényében folyamatosan bővül és frissül; a listát ide kattintva találja.

Néhány adat a 2010-18 közötti szűrések eredményeiből

A 2010 és 2018 közötti időszakban már feldolgozott több millió vizsgálati eredményt évről évre népegészségügyi konferenciákon mutatja be a szakmai bizottság: eddig több, mint 500 hazai és nemzetközi kongresszuson, 18 országban ismertették az eredményeket.

A megjelent nők 59 százalékának, a férfiak 45,6 százalékának volt kórós, azaz a nemre vonatkoztatott normál értéket meghaladó a haskörfogata.

Az InBody-val történt testzsírtömeg meghatározása során nőkben 62, férfiakban 61 százalékban mértek a kórós tartományban.

A megjelent nők 28, a férfiak 10,8 százalékában volt ideális tartományban a vérnyomás.

Az EKG értékelésekor nőknél 9,65, a férfiaknál11,5 százalékban láttak eltérést – ez a nők 7, a férfiak 15 százalékánál pitvarfibrillációt jelentett.

A mérések alapján a randomszerűen mért vércukorértéket 7,0 mmol/l alatt tekintették normálisnak. A mért vércukorérték a nők esetében 93,7 százalékban, a férfiaknál 93,1 százalékban volt ebben a tartományban.

További részletek
(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink