hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

26 kutatóintézet, 55 téma, 14,6 milliárd támogatás

A 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetemi és állami kutatóintézet 55 tématerülete mintegy 14,6 milliárd forint értékben kapott támogatást – jelentette be dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Semmelweis Szalonban.

Mint emlékeztetett, az ITM által meghirdetett pályázatoknak – az európai uniós támogatási rendszerhez igazodva – három pillére van. Az első pillér a legkiemelkedőbb kutatóknak járó kiválósági támogatás, a második a tématerületi kiválósági támogatás, a harmadik pedig az innovációs terület, vagyis a termékfejlesztések. Hozzátette: a kormány nemrégiben arról döntött, hogy a kutatásfejlesztésre, innovációra szánt támogatást 32 milliárd forinttal növeli – ami így a 2020-as évben összesen 162 milliárd forintot jelent majd.

A Tématerületi Kiválósági Program célja a kutatási feltételrendszer társadalmi-gazdasági kihívásokhoz való igazítása, a kutatásfejlesztési és innovációs fókusz erősítése és a tudományos produktivitás növelése – tájékoztatott a miniszter. A négy kijelölt kutatási terület – biztonságos társadalom és környezet, ipar és digitalizáció, egészség, kultúra és család – közül a legtöbb támogatást az egészséggel kapcsolatos kutatást végző intézmények nyerték el, ezen belül a Semmelweis Egyetem kiemelkedően teljesített.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A pályázat során az egészségipar azon területeire koncentráltunk, amelyek napjainkban meghatározóak, az egyetem kutatói már rendelkeznek tapasztalatokkal a területen és a meglévő, valamint a jövőbeli ipari kapcsolatok miatt kiemelt fontosságúak – mondta dr. Merkely Béla. Mint ismertette, az egyetem pályázatának főbb pillérei a bioimaging, a bionika, a digitális biomarker és a transzlációs biotechnológia; ezeket köti össze a mesterséges intelligencia kutatása, fejlesztése. „Az egyetem számára megítélt 1,7 milliárd forint egyedülálló lehetőség, hogy regionális szinten meghatározó szereplővé váljunk, az egészségipar, a gyógyszeripar, a biotechnológia és az orvostechnikai eszközök fejlesztése ugyanis egyértelműen visszahat a képzés és ezen keresztül a gyógyítás minőségére” – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora.

Az ITM által elnyert támogatás segítségével 11 transzlációs alprojekt valósul meg az egyetem klinikáin és három karán. Ezek közül is kiemelkednek azok a projektek, amelyek a legfőbb halálokok korai diagnózisához vezetnek, így az érrendszerre vonatkozó diagnosztikus képalkotást segítő nanorészecskés kontrasztanyag fejlesztése; a Mesterséges Intelligencia Alapú Kardiológiai Döntéstámogató Rendszer és Digitális Asszisztens létrehozása; a daganatterápia hatékonyságát növelő algoritmus fejlesztése; a továbbiakban egy mesterséges intelligencia alapú rendszer fejlesztése; az Egészségügyi Menedzserképző Központban a betegutak optimalizálását lehetővé tevő rendszer kifejlesztése. Merkely Béla kiemelte: a kutatások legfőbb szempontja, hogy ezek közvetlenül és lehetőség szerint mihamarabb a klinikumban, a betegek gyógyításában hasznosuljanak, közölte az egyetem.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink