hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

2015-től BELLA is vigyázhat a betegekre

Jövő januárban élesben indulhat az egészségügyben az akkreditáció – írtuk az év elején, s mostanra a felülvizsgálók első csoportja le is tette az ehhez szükséges vizsgát.

A BetegELLátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért (BELLA) program pilot szakaszában idén 10 járó- és fekvőbeteg ellátó intézményben, illetve 50 patikában próbálták ki az ellátás színvonalát, biztonságát és hatékonyságát szolgáló, működést segítő standardokat. A tapasztalataik alapján korrigált rendszer kialakítása a napokban befejeződött. A standardokat a gyakorlatban is alkalmazó intézmények akkreditációt szerezhetnek. A felkészülésüket egy oktatási program is segíti.

Hamarosan véget ér 140 felülvizsgáló, azaz külső értékelő és 400 - az intézményi bevezetést segítő - helyi koordinátor képzése; egy részük már vizsgát is tett. Orvosi, felsőfokú egészségügyi szakdolgozói vagy gyógyszerészi végzettségű, legalább 3 éves, kórházi, járóbeteg szakrendelői vagy közforgalmú gyógyszertári munkatapasztalattal rendelkező szakemberek vehettek részt e képzésben.

A felülvizsgálók végezhetik az akkreditációra jelentkező egészségügyi szolgáltatóknál a bevezetést segítő tanácsadást és a külső felülvizsgálatot. Ez a gyakorlatban várhatóan 2015 elejétől kezdődhet meg.

A képzésekkel párhuzamosan számos, a standardok bevezetését megkönnyítő háttéranyag készült, így az akkreditációt választó intézmények nemzetközi színvonalú, egységes vezetési eszköztárhoz, tudáshoz juthatnak a BELLA bevezetésével.

Az akkreditációs standardok megvalósulása csökkenti a nemkívánatos események  (szerzett fertőzések, gyógyszer okozta károsodások, esések, stb.) előfordulását, ezzel mérséklődnek az elkerülhető egészségügyi kiadások is. A standardok bevezetésével növekszik a dolgozók biztonságérzete, tisztázottak lesznek a felelősségi és hatáskörök,  a szabályozottabb ellátás következtében javulhat a szervezeti kultúra is. A BELLA akkreditációt megszerző intézményekben a dolgozók több figyelmet tudnak fordítani betegeikre, a betegek tájékoztatására, oktatására. Az a beteg, akit pontosan tájékoztatnak az állapotáról, felírt gyógyszereiről, betartandó diétájáról, az sokkal együttműködőbb így hamarabb épül fel betegségéből – írják a projekt állásáról szóló közleményben. A BELLA-ról további részleteket a program honlapján találhat.

(forrás: BELLA, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink