hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

16-18 évesek: csütörtöktől kezdik a korosztály oltását

A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával, nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.

György István, aki egyben az országos oltási munkacsoport vezetője is, elmondta: az oltás beadásához szükség van egy szülői beleegyező nyilatkozatra is, e dokumentum nélkül nem fogják megkapni az oltást. A 16-18 évesek korosztályába 197 ezren tartoznak, péntekig 60 ezren regisztráltak oltásra; a 16. életévüket idén betöltők 75 ezren vannak és a 18. életévüket elhagyók száma is több tízezer.

Amennyiben nem használják fel e korosztálynál a számukra rendelt Pfizer-vakcinát, az operatív törzs fog döntést hozni a megmaradó, fel nem használt adagokról. György István közölte azt is, hogy három vakcinára (a Sinopharmra, a Szputnyik V-re és az AstraZenecára) időpontfoglalási lehetősége van a regisztráltaknak, illetve megnyílt a regisztrációs lehetőség azoknak, akiknek nincs taj-száma. Az államtitkár úgy fogalmazott, a regisztráltak már rövid idő alatt, akár másnap is oltáshoz juthatnak. 

 Magyarországon abba a szakaszba lépett az oltási program, amikor már az "egyéni felelősség dominál", hiszen időpontfoglalással bárki saját időbeosztása szerint tud oltásra menni.

Az oltási munkacsoport vezetője kiemelte, hogy pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta a Sinopharm-vakcina veszélyhelyzeti alkalmazását. Ezzel a vakcinával már több millió embert beoltottak világszerte, és a magyar kormány jó döntést hozott, hogy a nyugatiak mellett keleti vakcinákat is beszerzett.

György István beszámolt arról is, hogy a szombaton érkező Moderna-vakcinából háromezer háziorvos fog kapni, 1900 praxisnak pedig Janssen-oltóanyagot küldenek. Mint mondta, továbbra is jól halad az oltási program Magyarországon, eddig több mint 4 millió 260 ezren kapták meg már valamely oltás első adagját és 2 millió 450 ezren a második dózist is.

Ezekkel az oltási adatokkal Málta után a második helyen áll Magyarországon Európában: az európai uniós átoltottság 27 százalékos, a magyar 43 százalékos. Az oltásra regisztráltak száma meghaladja a 4 millió 850 ezret.

A védettségi igazolványokkal kapcsolatban György István elmondta, eddig több mint négymilliót küldtek ki, és tíz százalék alatti a panaszok száma. Azt javasolta azoknak, akik valamilyen okból nem kapták kézhez igazolványukat, hogy a kormányablakokban érdeklődjenek, ott kiderítik miért, hol akadt el az igazolvány.   Hozzátette: a központi okmányirodában is kereshetők a meg nem érkezett igazolványok. Itt több mint 25 ezer védettségi igazolvány megvan, tehát ha keresi valaki, akkor rövid időn belül hozzájuthat.

Jelezte, ha 30 napon belül nem érkezik meg az igazolvány, a kormányrendelet értelmében nem kell megfizetni a háromezer forintos igazgatási díjat. György István elmondta, hogy a magyarorszag.hu felületén elektronikusan is be lehet jelenteni a védettségi igazolvány iránti igényeket, és a kormány azon lesz, hogy mindenki minél előbb hozzájusson igazolványához.

Pósáné Fekete Márta helyettes megyei tisztifőorvos mutatja az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen és a Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináit a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályán Egerben 2021. május 8-án (MTI/Vajda János)
Pósáné Fekete Márta helyettes megyei tisztifőorvos mutatja az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen és a Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináit a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályán Egerben 2021. május 8-án (MTI/Vajda János)

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink