hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

WHO ajánlások a környezeti zajterhelés csökkentésére

A zajexpozíció káros hatásainak ismeretében a WHO ajánlást tett a közlekedéssel, a szabadidős tevékenységekkel, valamint a szélerőművek működésével járó zajterhelés maximalizálására.

A zaj, különösen, ha az tartósan nagy intenzitású, beteggé tehet. A környezeti zajok nem csupán a hallásra lehetnek negatív hatással, hanem a stresszhormonok képződésének fokozása révén alvászavart, illetve szív- és érrendszeri panaszokat is okozhatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elsőként javasolt maximálisan megengedhető intenzitásszinteket a közlekedésből, a szabadidős tevékenységekből, illetve a szélerőművek működéséből származó zajterhelésre vonatkozóan.

Szélerőmű nappali működése: maximum 45 dB

A szélerőművek nappali működésének az intenzitásszintjét 45 dB-ben rögzíti a WHO a friss irányelvében. Ha ennél nagyobb zajjal jár a szélerőművek működése, annak negatív egészségügyi következményei lehetnek. A szélerőművek éjszakai üzemével járó zajexpozícióra vonatkozóan egyelőre nem született ajánlás, ugyanis annak a meghatározásához még nem áll rendelkezésre kellő számú vizsgálati eredmény.

A mostaninál halkabb közlekedés

A közúti, a kötöttpályás és a légi közlekedésre vonatkozóan is megad a WHO intenzitásszinteket. A nappali közúti forgalom jelentette zajexpozíció értékét 53 dB-ben, míg a kötöttpályásét 54 dB-ben limitálja. A nappali légi közlekedés jelentette zaj pedig nem járhat 45 dB-nél magasabb intenzitásszinttel. Éjjelente az autók nem okozhatnak 45 dB-nél, a vonatok 44 dB-nél, míg a repülőgépek 40 dB-nél nagyobb zajt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A WHO által megadott értékeket sok szakember üdvözli, ugyanakkor az elérésüket egyrészt cselekvésre sarkallónak, másrészt utópisztikusnak tartja. Jelenleg Németországban a közlekedés ennél nagyobb zajjal jár, mondják.

Szabadidős tevékenységekkel járó zaj korlátozása

A WHO az éjszakai klubok, a sportrendezvények és a koncertek jelentette zajterhelésre vonatkozóan is hozott ajánlást. Valamennyi szabadidős zajforrást együttesen tekintve a zajexpozíció éves átlagban nem haladhatja meg a 70 dB-t.

Különböző forrásból származó hangok intenzitásszintje 1000 Hz-nél (dB)

A dB-értékek skálán való elhelyezését segíti a mellékelt táblázat, amely néhány tipikus hangforrás által keltett zaj intenzitásszintjét adja meg.

Hangforrás

Intenzitásszint (dB)

Avar zizegése, macska dorombolása

10

Suttogás, óraketyegés

30

Normális beszélgetés

40

Irodai zaj, nyomtató zaja

50

Autó belső terének zaja (120 km/h-nál), működő hajszárító

70

Erős városi forgalom

80

Kiabálás (1,5 m), áthaladó metrószerelvény

90

Légkalapács

110

Diszkó a hangfalnál

120

Puskalövés a fül mellett

180

(Forrás: (1) Pharmazeutische Zeitung (2) Damjanovich S., Fidy J., Szöllősi J. Orvosi biofizika, pp. 344. Medicina, Budapest, 2006)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés