hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Visszafordítható a 2-es típusú cukorbetegség

Egy extrém, nyolchetes, 600 kalóriás diétával visszafordították a 2-es típusú cukorbetegséget olyan alanyoknál, akiknél nemrég diagnosztizáltak diabéteszt.

A Newcastle Egyetem munkatársai úgy találták, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend csökkentette a hasnyálmirigy és a máj zsírtartalmát, ami segített abban, hogy az inzulintermelés a normális szintre visszaálljon.

A 11 vizsgált cukorbeteg közül 7 "meggyógyult" a három hónapos kúra végére - állítja Diabetológia című lapban megjelent tanulmány. A kutatók azonban hozzáteszik: további kutatásra van szükség annak megállapítására, menniyre tartós az elért eredmény.

A 2-es típusú diabétesz 2,5 millió ember életét befolyásolja az Egyesült Királyságban. A betegség felnőtt korban alakul ki, elsősorban az elhízás, rosszul megválasztott étrend, illetve a mozgásszegény életmód miatt. A cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelése elégtelenné válik, ennek következtében a vérben megemelkedik, felhalmozódik a glükóz szintje, ahelyett hogy lebomlana, és a test működéséhez szükséges energiát biztosítaná.

A vizsgálatba bevont 11 önkéntes mindegyikénél a megelőző négy éven belül diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget. A teszt során drasztikusan csökkentették táplálék-bevitelüket: nyolc hétig csak diétás italt és keményítőt nem tartalmazó zöldségeket vehettek magukhoz a résztvevők, összesen napi 600 kalória energiatartalommal.

Már a diéta első hete után visszatért a normálisra a résztvevők éhgyomorra mért vércukorszintje. A mágneses rezonanciás vizsgálatok azt mutatták, hogy a páciensek hasnyálmirigyének zsírtartalma a nagyjából 8 százalékról lecsökkent a normálishoz közelebb eső 6 százalékra.

Roy Taylor kutatásvezető a sikeres eredmények ellenére azonban nem javasolja az embereknek, hogy kezdjenek bele egy ilyen diétába. "Ezt az étrendet csak arra használtuk, hogy teszteljük az elképzelést, mely szerint a fogyással eltűnhet a diabétesz is" - magyarázta a professzor. A brit diabétesz társaság kutatási igazgatója, dr. Iain Frame szerint a diétát nem volt egyszerű betartani, és drasztikussága miatt nem is szabad csak orvosi felügyelet mellett végezni. "Annak ellenére, hogy ez csak egy kis próba volt, kiváncsian várjuk a további információkat - elsősorban arra vonatkozóan, mennyire tartósak az elért eredmények" - tette hozzá.

Bár az eddig is ismert volt, hogy az étrend hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre, az új eredmények arra is bizonyítékot szolgáltatnak, hogy a diabétesz nem egy "életfogytig tartó börtönbüntetés". Kétségtelenül egyszerűbb egy tablettát bevenni, mint az életmódot megváltoztatni - mondta dr. Ee Lin Lim a Newcastle-i Egyetem kutatója.

Dr. Lim - utalva azokra, akiknek nem sikerült a diátával megszabadulniuk a betegségtől - elmondta: "további feladat, hogy megtaláljuk, miért vannak emberek, akik hajlamosabbak a cukorbetegségre mint mások."

(forrás: BBC, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink