hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Velkey: Nagyon sok mindennek kell változnia, és van erre esély

Komoly problémát okoz a kórházak számára az energiaárak emelkedése, az infláció és a gyenge forint, ám a Magyar Kórházszövetség elnöke bízik abban, hogy a kormány kompenzálja a kórházak plusz költségeit, hangzott el az InfoRádióban.

Nagyon sok mindennek kell változnia az elkövetkező időben, ugyanis a koronavírus-járvány, illetve a jogviszony-törvény után nagyon sok szempontból új helyzet állt elő. Átalakultak a betegutak, újfajta bérezés, új kihívások előtt álló rendszer az, amivel pillanatnyilag dolgozunk - mondta Magyar Kórházszövetség elnöke a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián nyilatkozva az InfoRádiónak.

"Át kell alakítani a kórházi finanszírozást, hiszen most egy biztonságalapú, a kórházaknak egy állandó összeget biztosító finanszírozási modell működik, de muszáj, hogy a teljesítményelv újra megjelenjen. A megemelt orvosi bérek nagyon nagy jelentőségűek, de az orvosi munkához is szükséges ismét egy motivációs elem, hiszen a paraszolvencia eltűnése örvendetes, de más módon értékelni kell a pluszmunkát. Emellett a szakdolgozók bérének, illetve társadalmi megítélésének javítása kulcsfontosságú. Jelen pillanatban az orvosi béreknek csupán kevesebb mint 30 százaléka az átlag szakdolgozói bér, ezt körülbelül 50 százalékra kell emelni", sorolta Velkey György.

Fontos, hogy ezekkel kapcsolatban közösen tudnak gondolkozni a kormányzattal és az egészségügy állami vezetőivel. Ez azért is fontos, mert sok új szereplő van mindkét oldalon. "Úgy tűnik, megtaláljuk a hangot, össze tudjuk egyeztetni a legfontosabb tennivalókat", jegyezte meg az elnök.

További részletek és hanganyag

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink