hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ultrahanggal növelték a nőhiányt

Lebukott egy csoport Kínában, amely a magzatok nemének megállapítására szakosodott, segítsék az egyébként tiltott szelektív abortuszokat.

Az egészségügyi minisztérium hétvégi tájékoztatása szerint tíz ember került a hatóságok kezére, akik 2010 óta küldték az ország minden részéből a szolgáltatás iránt érdeklődő pácienseiket a közép-kínai Csengcsou város kórházába. Csak tavaly több mint ezren fordultak meg ott. A hálózat egyik vezetőjét már elítélték, három és fél év börtönt kapott, valamint 100 ezer jüan (3,6 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezték. Másokat rövidebb idejű szabadságvesztésre ítéltek.

Az elmúlt évek egyik szenzációja volt, amikor egy olyan csoport bukott le a szintén közép-kínai Vuhanban, amely a magzat nemét ultrahangos módszerrel egy a városban cirkáló gépkocsi hátsó ülésén állapította meg. A visszaeső "főkolompos" egy a negyvenes éveiben járó nő volt, aki kórházi asszisztensként sajátította el a készülék használatát.

Kínában az 1980-as évektől fokozatosan tolódik el a nemek aránya a férfiak irányába. Erre az időre tehető a nemek megállapítására alkalmas ultrahangos készülékek elterjedése a kórházakban. A családtervezés politikáját az 1970-es évek végén indították el, bizonyos kivételektől eltekintve alapvetően arra ösztönözve a családokat, hogy csak egy gyermeket vállaljanak. A kínai vezetés tavaly év végén döntött e politika újabb enyhítéséről, aminek lényege, hogy ha a szülők mindketten egykék voltak, hivatalosan már két gyermeket vállalhatnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink