2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Újabb zárlat jön Ausztriában, Olaszországban, szigorítanak az angolok

Karácsony után, december 26-ától újfent átfogó zárlat lép életbe Ausztriában a koronavírus-járvány miatt. Teljes zárlat jön Olaszországban is. Nemzetközi kitekintés.

Újra életbe lép az egésznapos kijárási korlátozás, és bezárnak a boltok Ausztriában karácsony után. A közeli érintkezést igénylő szolgáltatók, például fodrászok, kozmetikusok sem fogadhatnak vendégeket. A teljes zárlat január 18-áig tart, és az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg, aki pedig ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart a zárlat.

A novemberi teljes lezárással ugyan sikerült csökkenteni a napi új megbetegedések számát, de a kórházban ápoltak, az intenzív kezelésre szorulók és főleg a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas, ez pedig veszélyezteti az osztrák egészségügyi rendszert, indokolta péntek este az immár harmadik zárlatot a kormány.

"Ha rövid időre is, de kinyithattak az üzletek, és a karácsonyt még szeretteink körében tölthetjük, tehát az erőfeszítéseink hatásosak voltak", vezette fel a szigorításokat Sebastian Kurz kancellár a tartományi vezetőkkel tartott tárgyalások utáni sajtótájékoztatón. December 26. után csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Az éttermek, lokálok, bárok már zárva vannak, és ez így is marad egészen január 18-áig.

A kijárási korlátozás újra 24 órás lesz, csak különös indokkal - munkába járás, alapvető szükségletek ellátást szolgáló vásárlás, mások segítése, illetve szabadtéri egyéni sport - lehet majd utcára lépni. A sípályák megnyitásáról szóló döntést a tartományok kezébe adta a kormány, mindazonáltal a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését.

Az iskolák távoktatásban kezdik az új évet, a normál iskolakezdés szintén január 18-án várható. A január 18-i nyitást megelőző hétvégén országszerte tömeges teszteléseket szerveznek, és aki ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a kereskedelmi egységek, az éttermek, kulturális és sportlétesítmények is kinyithatnak január 18-án, azok, akik nem rendelkeznek negatív teszttel, még egy hétig nem látogathatják ezeket a helyszíneket. Ahol lehet, a személyzet fogja a bejáratnál, recepciónál ellenőrizni a negatív teszteredményt, ahol ez nem kivitelezhető, a rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytat majd. Ezen túlmenően bizonyos foglalkozási ágaknál - például egészségügyi dolgozók, idősgondozók, testi kontaktust létesítő szolgáltatók, pincérek, tanárok, ügyfelekkel dolgozók - heti rendszerességgel egy-két kötelező érvényű tesztelést is végeznek.

"Nem vagyok hajlandó hozzászokni, hogy a halottaink száma naponta három számjegyű"- hangsúlyozta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is nagy a túlterheltség az ország intenzív osztályain, s ennek jelentősen csökkennie kellene. "Félúton vagyunk, javultak a számok, de szigorítások nélkül megint robbanásszerű lenne a járvány terjedése."

Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette a korábban már eldöntött beutazási korlátozásokat, amelyek december 19-én lépnek életbe, és előreláthatólag január 11-éig tartanak. Ezek szerint annak, aki ezen idő alatt be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát. A koronavírus elleni oltás megkezdését december 27-ére jelentette be a kancellár, de hangsúlyozta, hogy amíg a lakosság széles körű oltása el nem kezdődik, és vissza nem térhetnek a normális élethez, mindenkinek a védelmi szabályokhoz kell tartania magát.

*

Dél-Anglia újabb kiterjedt térségeiben lépett érvénybe szombaton a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromszintű készenléti rendszer legmagasabb fokozata. Londonban és a vele határos keleti-északkeleti térségekben már szerda óta a hármas készenléti fokozat van érvényben. Szombat hajnalban a brit főváros közelében fekvő Bedfordshire, Buckinghamshire, Berkshire és Hertfordshire megyék egész területén, valamint Surrey, East Sussex, Cambridgeshire és Hampshire megyék egyes térségeiben szintén a legmagasabb, harmadik készenléti fokozat lépett életbe.

Az intézkedés alapján az érintett térségekben be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést. Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában.

A boltok, köztük a nem alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek, a fodrászatok, az edzőtermek ugyanakkor nyitva maradhatnak.

A brit kormány járványügyi korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik. Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka. A szombaton életbe léptetett szigorítások nyomán 38 millió ember - Anglia lakosságának 68 százaléka - él olyan térségekben, amelyekre a legmagasabb szintű járványkészültségi előírások érvényesek.

*

Teljes zárlatot rendelnek el Olaszországban az év végi ünnepek tíz napjára a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében, egésznapos kijárási tilalommal - jelentette be Giuseppe Conte kormányfő péntek este, aki ugyanakkor kisebb engedményeket is bejelentett a családi összejövetelek biztosítására. Közölte: a december 24-27., valamint a december 31. és január 6. közötti napokról van szó, amikor egész Olaszország úgynevezett vörös zónának számít majd a járványügyi korlátozások szempontjából. Ennek értelmében leállítják az egész kereskedelmet, kivételt csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, fodrászatok, dohányboltok jelentenek majd. A vendéglátás kizárólag házhoz szállítással működhet, és csak este tíz óráig.

Szenteste, karácsony ünnepén és szilveszterkor is a legmagasabb fokozatú korlátozások lépnek életbe. Utcára csakis a belügyminisztérium honlapjáról letöltött engedéllyel lehet kilépni, munkavégzés vagy egészségügyi indok miatt. A templomok nyitva maradnak, a misékre szabadon lehet menni, a lakóhelyhez legközelebbi templomba. Engedménynek számít, hogy a teljes zárás ellenére mindenki napi egy alkalommal, reggel öt óra és este tíz között meglátogathatja rokonait és ismerőseit is, azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élőkhöz csak további két személy csatlakozhat - a 14 évnél fiatalabbakat, fogyatékkal élőket, nem önellátóakat nem számolva. A szabadtéri sportolás csak egyénileg, lakóhely közelében engedélyezett.

További oldásnak számít, hogy négy napon, december 28-tól 30-áig, valamint január 4-én az egész ország úgynevezett narancssárga övezetnek számít majd, vagyis napközben feloldják a városokon, településeken belüli kijárási tilalmat. A települések közötti közlekedés viszont nem lesz engedélyezett. A kisebb, ötezer lakos alatti településekről legfeljebb 30 kilométerre lehet majd kimozdulni. Ezeken a napokon újranyithatnak az üzletek este kilenc óráig, a vendéglátás továbbra is csak elvitelre működik majd.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink