hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Újabb csúcsterhelésre készülnek a kórházak

Mostantól csak a sürgős, életveszélyes eseteket látják el. A műtőket, s azzal a nemrég újraindított egynapos ellátásokat is leállították – erről számoltak be a Népszavának kórházi vezetők.

Betegeket nem küldenek haza, csak újakat nem vesznek fel. Az orvosokat, nővéreket sorra vonják be a covid-ellátásba. Azután beszéltek erről a lapnak, hogy Orbán Viktor kormányfő a pénteki rádiónyilatkozatában közölte, emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban.

A Népszava információi szerint a kórházak nagyobb hányadában még bőven van ágy, ám ezek ütemesen telnek. Mint írják, mözben egyre súlyosabb a harmadik hullám hatása, a kórházakban dolgozók életét nem könnyíti meg, hogy épp most tart országszerte az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos munkaszerződések aláíratása.

Automatikusan megszűnik a munkaviszonya annak, aki legkésőbb hétfő éjfélig nem írja alá a szerződést. A lap emlékeztet: több nagyobb kórházban traumatológusok, aneszteziológusok, hasi sebészek, szülészek nem akarnak aláírni. Miskolcon, Szegeden meglehetősen feszült a helyzet. Az utóbbi városban 300 orvos nem hajlandó aláírni. Az érintett orvosok szerint az eléjük tett szerződések hemzsegnek a hibáktól, miközben nagy a nyomás a munkahelyi vezetőiktől arra, hogy azokat mégis írják alá. Azzal „érvelnek”, hogy aki ezt megtagadja, az a jövő héten már be sem mehet dolgozni.

Az egyik orvos a lapnak azt mondta: a pillanatnyi helyzetben az lenne a legjobb, ha a szolgálati jogviszony bevezetését elhalasztanák arra az időre, amikor az ország már túl jutott a harmadik hullámon.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink