hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új út nyílt Magyarországon a hallás kezelésének történetében

A Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésében szeptember 8-án megtörtént az első két Cochlear OSIA2 hallásjavító implantációs műtét egy felnőtt és egy gyermek beteg esetében.

A nagyothallás világszerte népbetegség, javítására számos megoldást dolgoztak ki korábban. A tudományos fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb halláseredményeket sikerült elérni a gyógyításban. A most alkalmazott új módszer tovább lép a korábbiakhoz képest, az eddigieknél pontosabb, tisztább hangzást eredményez.

A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális, piezoelektromos jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangingereket a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé. A hangfelfogó és jelátalakító processzor a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el és egyedülálló módon, Piezo Power transzducer technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez. A hanganalízis és frekvencia követés az ép halláshoz nagyon közeli, a nagyothallók általa gyakorlatilag az ép hallókéval azonos halláshoz juttathatók.

A két intézmény között régi, szoros szakmai-baráti kapcsolat van, számos beteg esetében közösen konzultálnak, nemcsak fülészeti, hanem légúti, gégészeti eseteket is. Jelenleg is van több, közös kis betegük, akiket részben Budapesten, részben Szegeden gyógyítanak.

Az elmúlt évek során prof. dr. Rovó László irányítása alatt a Szegedi Tudományegyem Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján nagy volumenű fejlesztést hajtott végre, világszínvonalú, hibrid műtőblokkot építettek. A most elvégzett két műtéttel – amelyet a Szegedi Tudományegyetem részéről Rovó László és kollégái, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet  Fül-Orr-Gégészeti Osztálya részéről dr. Katona Gábor professzor és dr. Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek – megkezdődött a nagyothallás új világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon.  A következő gyermek műtéte még ebben a hónapban lesz.

Forrás: SZTE
Forrás: SZTE

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés