hirdetés
2022. július. 05., kedd - Emese, Sarolta.
hirdetés

Új teszt a melanóma terjedésének és rekurrenciájának kimutatására

A Newcastle Egyetem kutatói a British Journal of Dermatology hasábjain számoltak be arról, hogy egy olyan tesztet fejlesztettek ki, amely képes a melanóma terjedésének vagy visszatérésének kockázatát megállapítani.

A teszt működési elve mögötti tudományos áttörést az a felismerés szolgáltatta, hogy a korai stádiumú, de terjedni képes melanómás sejtek TGFβ2 növekedési faktort bocsátanak ki. Ennek hatására a kőfalat összetartó malterhez hasonló szerepű AMBRA1, loricrin és claudin1 fehérjék mennyisége csökkenni kezd, és a bőrfelszínen folytonossági hiányok keletkeznek, ahol fekélyesedés indulhat meg. A teszt a loricrin és az AMBRA1 szintjét méri a sebészileg eltávolított elváltozás környezetében, és elsődleges szerepe az, hogy ezen fehérjék szintjének változását kimutatva megbecsülhetővé tegye a melanóma terjedésének és rekurrenciájának kockázatát. A teszt eredményei alapján a kis kockázatú betegeknél az utánkövetési vizitek száma csökkenthető (és az idejében diagnosztizált betegek 75%-a ilyen), míg a nagy kockázatú betegeknél gyakoribb kontrollra és vizsgálatokra van szükség.

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.