hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új megközelítés a szkizofrénia kezelésében

A Vanderbilt University kutatói a Cell Reports folyóiratban megjelent cikkükben a központi idegrendszer egy olyan fehérjéjét írták le, mely újszerű megközelítéssel szolgálhat a szkizofrénia kezelésében.

A jelenleg a betegség kezelésben használt antipszichotikumok általában hatásosak a “pozitív” tünetek (hallucinációk, delúziók) elnyomásában, ám a “negatív” tünetekkel (motiváció hiánya, kognitív deficit stb.) szemben kevésbé.

Az újonnan leírt mGlu1 fehérje mindkét tünettípus esetében hatásos lehet, mivel a prefrontális lebenyt szabályozó interneuronok modulálására képes. A molekula leírását követően a kutatók egy pozitív alloszterikus modulátor (PAM) segítségével fokozták működését, és megfigyelték, hogy a kezelés szelektíven növelte bizonyos gátló internuronok aktivitását, vagyis visszanyerték képességüket arra, hogy abnormálisan aktív agyterületeket gátoljanak. Ennek következtében a skizofréniára jellemző tünetek csillapodtak és megszűntek, így a kutatók szerint az mGlu1 igen fontos terápiás célpont lehet a gyógyszerfejlesztések során.

Forrás: James Maksymetz et al, mGlu1 potentiation enhances prelimbic somatostatin interneuron activity to rescue schizophrenia-like physiological and cognitive deficits, Cell Reports (2021).

Forrás: Medical Tribune / 123rf-archív
Forrás: Medical Tribune / 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink