hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új légúti makrolid

Már asztmában is vizsgálják

A makrolidok immunmoduláns hatásait egyre szélesebb körben kezdik el kiaknázni a krónikus, immunmediált kórképek kezelésekor. Egy, a makrolidokkal szerkezetileg rokon új vegyületcsalád, a ketolidok esetében is bizonyított, hogy antibakteriális hatásuk mellett kifejezetten csökkentik a gyulladásos reakció intenzitását is. Egy brit vizsgálat, a TELICAST során ezért arra kerestek választ, vajon előnyös lehet-e az asztmás betegek számára a ketolid antibiotikum, a telithromycin (NEJM 2006;354:1589–600).
A kettős vak vizsgálatba 278 olyan asztmás felnőttet vontak be, akiknél 24 órán belül heveny asztmás roham lépett fel és emiatt orvosi ellátásra szorultak. A betegeket két csoportba sorolták, a szokásos gyógyszerek mellett egyik részük 10 napon át napi 800 mg telithromycint, másik részük placebót kapott. A betegek naponta, hétpontos skálán ítélték meg állapotukat (a nagyobb pontszám súlyosabb tüneteket jelölt). Ezen túlmenően a kutatók meghatározták a kezelés előtt és után a légzési paramétereket, többek között a FEV1-et.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés