hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Új kardiológiai app a Serviertől

Gyakorlati segítséget nyújtó hasznos segédeszköz lehet az orvosok számára a Servier által most kifejlesztett és bármilyen eszközre letölthető alkalmazás. Az applikáció segítségével úgy magyarázhatja el például a szívelégtelenséggel kapcsolatos tudnivalókat betegének, hogy közben végig kézben tarthatja a terápiás irányítást.

Hasznos, könnyen kezelhető, új, mobilra letölthető eszközökkel, orvosoknak szóló applikációkkal szeretné megkönnyíteni a Servier a betegek oktatását, informálását. A cég minden terápiás területen, amelyben maga is érintett, külön az orvosoknak szóló aloldalakat működtet, amelyre jogosultságukat jelző nyilatkozattételük után, regisztrációval léphetnek be, s amelyen számos hasznos, munkájukat, tájékozódásukat megkönnyítő információ található. Ma már az orvosok is elsősorban eredményes eszközökben mérik a hasznosságot, így a cég arra is különös hangsúlyt fektet, hogy ezekhez az eszközökhöz az alkalmazók jogtiszta módon jussanak hozzá – emelte ki Szlávik Péter, a Servier Hungária Kft.külkapcsolati és kommunikációs vezetője.

Az eszközök területén a legújabb egy kardiológiai applikáció, amely a terápiás területek szerinti orvosi oldalakról tölthető le – androidos telefonra épp úgy, mint Apple-re, tabletre, lap topra vagy akár asztali számítógépre is. S hogy miért tartják fontosnak ezeket az informatikai fejlesztéseket? Mint azt dr. Szmolanka Leszja, a cég termékfelelőse elmondja, elsősorban a betegek oktatására, informálásuk megkönnyítésére használható az app, amelynek segítségével az orvos látványosan, egyszerűen el tudja magyarázni a páciensének, milyen betegsége van, mi történik a szívében, az ereiben. Az edukálásra azért van különösen nagy szükség, mert a betegségét megismerő és megértő beteg könnyebben megnyerhető a hosszútávú terápiás együttműködésre, ami kulcsfontosságú olyan betegségekben, mint például a szívelégtelenség.

A betegség kezelésére vonatkozó európai irányelv is csupán nemrégiben újult meg; ez tartalmazza becslések szerint a lakosság 2-3 százalékát érintő kórkép kezelésére vonatkozó útmutatót. Magyarország az ellátást tekintve az uniós országok felső harmadához tartozik; ami hiányzik, az főként a megbízható és a mainál mélyebb adatok rendszere, amit egy újonnan kiépítendő szívelégtelenség-regiszterrel orvosolnának a szakértők.

A jelenleg rendelkezésre álló – nem keresztmetszeti – adatok alapján a szakemberek szerint idehaza mintegy 160 ezer ember, a lakosság 1,6 százaléka lehet érintett. Mivel azonban a várható élettartam és így a betegek száma is emelkedik, mindez nemcsak jelentős népegészségügyi problémát jelent, de számolni kell a betegség kezelésének finanszírozási következményeivel is. Jelentős végstádiumú betegségről van szó, amelyhez számos szívbetegség vezethet, s amely a felfedezés évében a betegek 30 százalékának halálát okozza. A betegek 40-50 százaléka a statisztikák szerint öt éven belül meghal; a kór tehátrosszabb prognózisú,  mint a legtöbb rák – emlékeztetett 2012 szeptemberében a Magyar Egészségkommunikációs Egyesület egyik rendezvényén prof. dr. Tomcsányi János, a Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozatának elnöke, azt is jelezve: a betegség csak az előírt gyógyszerek pontos szedésével, a beteg gondozásával, az esetenként beültetett eszközök rendszeres ellenőrzésével kezelhető.

A kardiológus szakma – a nemzetközi ajánlásnak megfelelően – elkötelezett a szívelégtelen betegek gondozását végző hazai hálózat kialakításában; dr. Nyolczas Noémi, az Állami Egészségügyi Központ docense szerint  évente mintegy tízezer kórházi kezelés válna feleslegessé és mintegy ötezer halálesetet lehetne megelőzni azzal, ha a kardiológiai szakma konszenzusos javaslatának megfelelően kiépülne Magyarországon a szívelégtelenség-ambulanciák hálózata – számolt be róla korábban a MedicalOnline.

A szívelégtelenséget mindezek ellenére azonban mindmáig nem veszik elég komolyan a betegek. Ezért is fontos, hogy az emberek megértsék, miért van szükség arra, hogy orvosuk utasításának megfelelően szedjék gyógyszereiket.

A klinikai vizsgálatok által igazoltan nagy hatékonyságú készítmények is csak akkor képesek azonban megfelelő eredményt hozni, ha a betegséget folyamatosan karbantartják, ha a beteg az orvos partnere a kezelés során. A most kifejlesztett és az orvosok rendelkezésére bocsátott segédeszköz nem említ meg egyetlen terápiás megoldást sem, hanem az élettani folyamat szemléletes filmes bemutatásával kifejezetten az orvos munkájának megkönnyítését szolgálja. Amikor az orvos megbeszéli a beteggel a betegséggel, a kór kimenetelével kapcsolatos tudnivalókat, elindul az appon egy videó. Először a szív normál működését jeleníti meg, aztán megmutatja a beteg szív jellemzőit. Mutatja a normál szinusz ritmust, a betegségre jellemző ingerületképzést, miként azt is, mi történik akkor, milyen strukturális változások lépnek fel, ha nem az előírásoknak megfelelően követi a kezelőorvosa terápiás utasításait.

Szöveg nincs a videó alatt, így az alkalmazást letöltő orvos a maga szavaival, az általa fontosnak tartott információkat oszthatja meg betegével, míg együtt megnézik a videót, annak érdekében, hogy a páciens odafigyeljen az életvitelére.

Az életvitellel kapcsolatban a betegek számára is találhatóak egyébként további hasznos információk a www.servier.hu oldalon a Gyógyszereink rovat alatt található, szív- és érrendszeri betegségek almenüre kattintva. Letölthető például a szívelégtelenségről szóló betegtájékoztató dr. Nyolczas Noémi szerkesztésében, de segíti a betegek tudatosságát a hipertónia szűrőprogramról, a megfelelő pulzusszámról szóló tájékoztató és a szedett gyógyszerek mellett a szívfrekvencia értékeinek rögzítését szolgáló napló is.

Az egészségügyi szakemberek pedig a Servier folyamatosan frissülő és bővülő oldalán találhatnak saját szakterületükről számos egyéb hasznos információt, szakmai interjút, kvízeket, háttéranyagokat, sok multimédiás tartalommal.

hirdetés

Könyveink