hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új eszköz segítségével szüntették meg a vírus fertőzőképességét Pécsen

A koronavírus fehérjéinek károsítása nélkül sikeresen szüntették meg a világjárványt okozó kórokozó wuhani és delta variánsának fertőzőképességét pécsi kutatók saját fejlesztésű eszközük segítségével, ezzel szélesebb körben válik kutathatóvá a megbetegedés kórokozója, közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói a pécsi Szentágothai János Kutatóközpontban saját fejlesztésű UV-kamrában határozták meg azt az UV-C besugárzási dózist, amely megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy a vírus fehérjéit nem károsítja.

Az eredmény új lehetőségeket nyit a Covid-kutatásokban, hiszen az által számos, eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó, és "az eredmények remek alapot adhatnak a megbetegedéshez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.

A kutatásokat a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázatán elnyert csaknem 130 millió forintos támogatás teszi lehetővé. E projekt keretein belül a szakemberek olyan kísérletes vizsgálatokat is terveznek, amelyek segítségével a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotú betegek gyógyításához a hatásos készítményeket. Emellett a kutatók a koronavírus elleni vakcinák teszteléséhez egy olyan új rendszer kialakítására is törekszenek, amellyel később a vakcinák hatásossága egyértelműen nyomon követhetővé válhat.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink