hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Új eljárás erő­sít­heti fel a menstruációhoz köthető tabukat

Egyre több orvos véli úgy, hogy a nőknek nincs szükségük a menstruá­cióra, mi több, a ciklus elmaradása igen hasznos, írja a Magyar Nemzet.

„A menstruáció egyike lehet Isten nagy tévedéseinek” – fogalmazott Judith Ste­phenson a The Guardianben nemrég. A londoni Institute for Women’s Health professzora a lapban arról beszélt, hogy ezek a ciklusok egyáltalán nem hasznosak, sőt megszűnésük valójában számos pozitív hatással jár, mint a vérszegénység kiküszöbölése vagy a klimax eltolása. A ciklus nélküli irányzatnak egyre több híve van, ők injekcióval szüntetik meg a menstruációt, akár évekre.

Várbíró Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense nem lepődött meg a külföldi kollégái álláspontján és az eljáráson sem. – Ez azoknak jelenthet megoldást, akiknek fájdalmas vagy erősebb a havi vérzésük, ám rutinból senkinek sem szoktuk javasolni, mivel a gyötrelmes görcsölések mögött komolyabb betegségek is meghúzódhatnak, mint a mióma vagy a méhnyálkahártya különböző rendellenességei – hívta fel a figyelmet.

– Az orvosok a múlt század derekán jöttek rá, hogy az agyalapi mirigy irányítja a petefészek működését, amelynek rendszerét ki is lehet kapcsolni. Ezt a megoldást használjuk ma a különböző hormonális fogamzásgátló eszközökkel, beleértve azokat a készítményeket is, amelyek hónapokra képesek eltolni a ciklust – magyarázta Várbíró.

Mint mondta, bár ezeknek a készítményeknek számos pozitív hatásuk van – megszüntetik a pattanásos bőrt és kitolhatják a változókor kezdetét öt-tíz év alkalmazás után –, korántsem veszélytelenek: a hangulati ingadozás mellett fennáll a trombózis veszélye, a máj- és vesebetegségek is tovább romolhatnak. – Van olyan eszköz is, mint például a spirál, amelynek alkalmazása gyengíti a havivérzést, egy idő után pedig annyira elvékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy jóformán nem lesz minek lelökődnie, így ezek a hölgyek vagy egy pecsételővérzéssel megússzák, vagy évekig nem tudnak menstruálni – mutatott rá a szülész-nőgyógyász.

A menzesz megszüntetését azonban számos szakember aggályosnak látja, hiszen amellett, hogy nincsenek hosszú távú vizsgálatok és adatok arról, milyen hatása van a szervezetre az eljárásnak, újra felerősítheti a vérzéshez kapcsolódó tabukat.

A teljes írás

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés