hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Tudomány

Új állati modell: emberi májjal élő egér

Hogyan vizsgálható egy olyan betegség és potenciális kezelései, amely csak emberben fordul elő? A Salk Intézet kutatói úgy oldották meg ezt a problmát, hogy „emberiesített” májú egeret hoztak létre, amely érzékeny a specifikusan emberi májfertőzésekre és reagál az emberekben alkalmazott kezelésekre.
Az egérmodell lehetővé teszi, hogy olyan májbetegségek és a májat is érintő betegségek (pl. malária) újfajta kezeléseit próbálják ki rajta, amit egyébként semmilyen kis állatban nem lehetne megtenni. Karl-Dimiter Bissig, a Journal of Clinical Investigation online kiadásában megjelent közlemény első szerzője elmondta, hogy sikerült megfertőzni az egereket hepatitis B-vel és C-vel, és sikerült meggyógyítani is őket az emberekben alkalmazott gyógyszerekkel. Ez mind kutatási, mind klinikai szempontból jelentős eredmény.
 
Ha a fertőző ágens egyetlen gazdaszervezetre specifikus, ez részben áldás, részben átok. Egyrészt megakadályozza, hogy sok állati fertőzés az emberekben is elterjedjen, másrészt emberre specifikus fertőzés esetén nagyon megnehezíti a betegség vizsgálatát és a megfelelő gyógyszer megtalálását. Ilyen betegség például a hepatitis B és C, amelyek csak az embereket és a csimpánzokat fertőzik meg.

Különösen nehéz a helyzet a májbetegségek esetében. Az emberre specifikus fertőzéseket rendszerint szövettenyészetben tanulmányozzák, és az új szerek hatására is a szövettenyészet sejtjeire gyakorolt hatás alapján következtetnek. Ez az eljárás azonban májsejteknél nem alkalmazható, mert szövettenyészetben jóformán lehetetlen életben tartani és szaporodásra késztetni őket.– mondta el Inder Verma, vezető kutató.
 
Ezt a problémát sikerült most megoldania a Salk Intézet kutatócsoportjának. Első lépésben olyan egeret hoztak létre, amely májbeteg, májsejtjei elpusztulnak, azonban ez a folyamat egy NBTC nevű szerrel megakadályozható. Emberi májsejteket juttattak az egér májába, majd megszüntették az NBTC adását. Mivel az egér saját májsejtjei ennek hatására elpusztultak, az emberi májsejtek szaporodni kezdtek, és átvették az egér eredeti májsejtjeinek helyét és szerepét. Végül az egér összes májsejtjének 95 százaléka emberi májsejt volt.
 
Még mindig kérdés volt, hogy az emberi májsejtek hogyan viselkednek az egérben. Az, hogy sikerült az egereket megfertőzni hepatitis B-vel és C-vel, majd meg is lehetett gyógyítani őket az emberekben alkalmazott szerekkel, igazolta, hogy az egér mája emberi májként funkcionál.
 
Ezzel először nyílt lehetőség arra, hogy tesztelni lehessen a májbetegségek potenciális gyógyszereit ebben a kiméra egérmodellben – írja az EurekAlert internetes portál.

Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink