hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tüntettek az Akadémia megcsonkítása miatt

A parlamenti többség kedden szavazta meg a törvényt, csaknem ezren tüntettek miatta másfél órán át. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma kezdeményezi az MTA rendkívüli közgyűlésének összehívását, írja a hvg.hu.

Becslések szerint 7-800 ember tüntetett az MTA megcsonkítása miatt a Széchenyi téren.

Stílusosan kezdték a tüntetést, az Apa zenéltől a "Hülyének lenni annyira jó" kezdetű dalt játszották le (ez a zenekar jegyzi a KDNP-ről szóló legendás éneket is). A tüntetést szervező Akadémiai Dolgozók fórumának egyik tagja, Szilágyi Adrienn kezd, arról beszél, ez egy sötét és szomorú nap az Akadémia történetében, de szerinte az elmúlt évben helyt álltak.

Az amúgy békés tüntetésen akkor fújolnak az emberek, mikor a szónokok közül bárki megemlíti a törvény elfogadását, amellyel Szilágyi szerint az Akadémia legfontosabb értékét, a kutatóhálózatokat vették el. Hárman mondanak hosszabb beszédet, mindannyian köszönetet mondanak a kitartásért és beszélnek arról, mennyire összekovácsolta az akadémikusokat az őket ért támadás.

László Zsolt színművész olvas fel Széchenyi István leveléből 1858-ból, melyben az Akadémia miatt aggódott. Egy Cseh Tamás-dal után a tömeg átvonul a Széchenyi-szoborhoz. A bejelentés szerint fekete lepellel vonták volna körbe, ehelyett egy fekete fátyolt tettek a talapzatra egy nemzeti színű szalaggal, a szobor nyakából kötelek lógtak.

A szobornál név szerint felolvassák azok neveit, akik megszavazták a törvényt, az ismertebbeknél – Gulyás Gergely, Németh Szilárd – hangosabb a fújolás. Bár Orbán Viktor EU-csúcson volt, azért az ő nevét is bemondják a végén.

A tömeg ezután visszament az MTA elé, ahol az utolsó felszólaló, Lőrincz György (társadalomtudományi kutatóközpont) bejelenti, az ADF rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, és ha Áder János köztársasági elnök aláírja a törvényt, a World Science Fórum lemondását kérik majd, melynek a köztársasági elnök a díszvendége. Azt ígéri, folyamatosan tájékoztatnak majd arról, mi történik a kutatóhálózatokkal, és kiállnak azok mellett, akiket el akarnak küldeni. Felemelik majd a szavukat a "hullarablók ellen", akik az MTA megcsonkításából akarnak hasznot húzni, és az sem maradhat titokban, ha kijátsszák a kutatási forrásokat.

A teljes tudósítás

Az Akadémiai Dolgozók Fórumának demonstrációja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt 2019. július 2-án. MTI/Mónus Márton
Az Akadémiai Dolgozók Fórumának demonstrációja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt 2019. július 2-án. MTI/Mónus Márton

(forrás: hvg.hu)

cimkék

MTA
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink