hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tumormátrix, hálózatelmélet, intelligens szike

A rákgyógyítás új megoldásairól és az onkológia határterületeink aktualitásairól tájékozódhatnak a szakemberek a DE továbbképzésén.

A modern immunterápiáknak köszönhetően hatalmas előrelépést értek el az onkológusok a tüdő-, a hasnyálmirigy- és az epeúti daganatok kezelésében, melyek a legnehezebben gyógyítható tumorok közé tartoznak. Éppen ezért a tumorimmunológia az egyik kiemelt témája a Debreceni Egyetem Onkológia Klinikája által szervezett „Az onkológia határai 2017” című rendezvénynek április 6. és 8. között.

Mátyus László, az egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja az esemény csütörtöki megnyitóján kiemelte: az onkológiában a klinikai tudományok minden ága érintett, ezért a különféle szakterületről származó tudományos ismeretek segítik a szakembereket abban, hogy egyre közelebb kerüljenek a legjobb terápiákhoz. A dékán arra kérte a továbbképzés több mint kétszázötven klinikai onkológiával, rákgyógyítással- és kutatással foglalkozó résztvevőjét, hogy az itt megszerzett új tudást fordítsák a betegek javára.

Hazánkban nyolcvanezer, Hajdú- Bihar megyében ötezer új daganatos beteget diagnosztizálnak évente. Bár a rákkal küzdők száma egyre több, mégis a betegség gyógyítása az innovatív kezelések alkalmazásával évről évre egyre hatékonyabb.

Az immunsejtek és a tumorsejtek kapcsolatát befolyásoló új terápiák fejlesztésben történtek a legjelentősebb előrelépések. A daganatos sejtek ugyanis képesek blokkolni az immunrendszert, de az ezt gátló immunterápiákkal lehetővé válik, hogy védekező rendszerünk újra el tudja látni feladatát, és képes legyen elpusztítani a daganatsejteket – tájékoztatott a rákgyógyítás egyik nagyon gyorsan fejlődő szegmenséről Horváth Zsolt, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikájának igazgatója.

A rendezvény kiemelt fókuszterülete a jövő sikeres és hatékonyabb kezelési stratégiák megalapozó hálózatelmélet.

– Az emberi szervezetben működő biokémiai hálózatok matematikai hálózatelmélettel leírhatóak, ezért a matematikusok és az onkológusok együttműködése kulcsfontosságú lehet a rákgyógyítás szempontjából – hangsúlyozta Horváth Zsolt.

A szakember szerint fontos, hogy az onkológusok tisztában legyenek a rákgyógyítás aktualitásai mellett azzal is, hogy merre tart a rákkutatás, így a rendezvény egyik legfőbb célja, hogy az orvosok felkészüljenek az előttük álló két-három év új lehetőségeire. Ugyanakkor a kutatók és gyakorló orvosok közti kommunikáció javítása, egymás megértése is kiemelt cél.

A továbbképzésen fontos szerepet kap az úgynevezett tumormátrix, az elfajult daganatsejteket körülvevő, fenntartó kötőszövet is, melyben a túlélés szempontjából meghatározó folyamatok zajlanak. A sebészet olyan újdonságairól hallhatnak a részvevők, mint az intelligens szike és a híres Da Vinci sebészrobot. Emellett a tüneti terápia, a fájdalomcsillapítás új lehetőségeiről és a sugárterápia aktualitásairól, protonterápiáról, valamint egy hazánkban még kialakulóban lévő új eljárásról, a sugársebészetéről is szó lesz.

A háromnapos találkozón a Debreceni Egyetem szakemberei mellett a témakörök legjelesebb hazai szaktekintélyei tartanak csaknem 40 előadást az ország számos pontjáról érkező tüdő-, bőr-, belgyógyászainak, patológusainak, immunológusaink és sebészeinek – írja közleményében a DE Sajtóirodája.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés