hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Továbbra is veszteséges a fogászati alapellátás

A szakemberek szerint bőven van még tennivaló az államilag finanszírozott fogászati közellátásban, derül ki a Híradó összeállításából.

Állami ellátás esetén 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett minden kezelés orvosi díja térítésmentes, a 18–62 év közötti pácienseknek csak a fogpótlásért kell fizetniük, ám a fogmegtartó beavatkozások – mint a tömés, gyökértömés, fogkő-eltávolítás – ingyenesek.

Az elmúlt években nemcsak a háziorvosokat, de a fogorvosokat is támogatta az állam, egymilliárd forinttal növekedett a fogászati szakellátásra szánt finanszírozás, azonban úgy tűnik, egyelőre ez nem elég. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, Hermann Péter a Híradó portáljának úgy fogalmazott: idén a fogászati alapellátás is kapott praxisonként 130 ezer forint rezsitámogatást, tavaly pedig hárommillió forint támogatásban részesültek, azonban ez csak egyszeri juttatás volt. Az alapellátáshoz hasonlóan a szakellátók is részesültek emelésben márciustól, ők havi 150-160 ezer forint többlettel számolhatnak.

A közfinanszírozott alapellátásban dolgozó fogorvosoknak jelenleg nagyjából havi 900 ezer forintból kell finanszírozniuk a rendelőt, ami azt jelenti, hogy ebből az összegből kell kifizetni az orvos és asszisztens bérét a járulékokkal, a rezsit és az anyagköltséget is. Összehasonlításként elmondta, hogy a kamara fogorvosi tagozata végeztetett egy számítást egy független közgazdásszal, amelynek eredményeképpen kiderült, hogy mintegy egymillió-hétszázezer forintból lehet nullásra hozni egy rendelőt.

(forrás: hirado.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés