hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Tovább bővült az "orvosmaffia"

Újabb kilenc fővel nőtt azoknak az orvosoknak a száma, akik betegek adatait jogosulatlanul felhasználva kötszerekre, egyéb gyógyeszközökre kérték az egészségügyi alap támogatását - értesült a Népszava.

A több száz millió forintos csalás ügyében így már 16 embert gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda. Mivel a kör tovább bővülhet, a nyomozás befejezése még "nem meghatározható". Annyi bizonyos: a sértettek száma már több ezernél jár.

További kilenc orvost gyanúsít a kötszer-visszaélések ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI): a gyanúsítottak száma így már 16 főre emelkedett. A betegek jogosulatlanul felhasznált adatai, taj-számai alapján megrendelt kötszerekre kért összeg már a 700 millió forintot is elérte. Ez azonban a nyomozás során még tovább emelkedhet - tájékoztatott Bartha László őrnagy, az NNI szóvivője. Mivel azonban rendkívül kiterjedt, országos hálózatról van szó, az eljárás még eltart egy ideig, ráadásul a sértettek száma is igen magas, a nyomozók már több ezer fővel vették fel a kapcsolatot az ügy miatt. Mivel az ügyben még nyomozati lépések várhatóak, a nyomozás befejezésének határideje jelenleg nem meghatározható - tette hozzá a szóvivő.

Tavaly októberben elsőként a Népszava számolt be a csaló orvosok elleni nyomozásról: akkor a sértettek száma még "csak" néhány száznál járt, de hét orvos - köztük egy volt rendőrorvos, az ORFK Köztársasági Őrezredének egykori munkatársa, a budapesti Honvédkórház egy sebésze, valamint egy ukrán orvos - már előzetes letartóztatásban volt. A lap értesüléseit a Honvédelmi Minisztérium később cáfolta, mint mondták, "a letartóztatásban lévő személyek közül egyik sem a Honvédkórház orvosa". 

Az NNI még tavaly tavasszal indított eljárást "R. M. és társai" ellen üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt több gyógyszertár feljelentésére: az egyes orvosok által rendelt kötszerek mennyisége ugyanis feltűnően gyanús volt. A betegek adatai, taj-számai alapján jelezték a gyógyszertáraknak, mennyi kötszerre van "szükségük"; a számlát ezekről a patikák be is nyújtották az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), hogy az folyósítsa a gyógyeszközök árát. A kötszereket azonban "végül" nem rendelték meg, hanem a támogatást juttatták el az orvosoknak. A hálózat tagjai legtöbbször a legdrágább kötszerekre igényelték a pénzt, egyes speciális kötszerek értéke darabonként a 70 ezer forintot is elérte. Ráadásul olyan sűrűn rendeltek, hogy a páciens­nek akkor el sem fogyhatott a sebfedője. Volt "beteg", akinek a nevén 500 ezer forint értékben szerepelt olyan különleges, ezüstbevonatú kötszer, amelyet havonta rendeltek meg neki.

A teljes cikket a Népszava oldalán olvashatja.

(forrás: Népszava, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink