hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Több figyelmet az unió egészségügyének!

Hiba, hogy az EU-források elosztásakor a kutatás-fejlesztés lényegesen nagyobb figyelmet kap, mint az egészségügy – mondta a Magyar Hírlapnak Julio E. Celis, a Dán Rákkutató Központ társigazgatója.

A rákgyógyítás terén Nyugathoz képest Közép-Kelet Európa tizenöt-húsz esztendővel van lemaradva; másfél-két évtized kell a ledolgozásához – hangoztatta a lapnak adott interjúban Peter Boyle professzor. A Nemzetközi Prevenciós Kutatóintézet igazgatója két kollégájával, Ulrik Ringborggal, a svéd Karolinska Intézet főigazgatójával és Julio E. Celissel, a Dán Rákkutató Központ társigazgatójával együtt vett részt a budapesti székhelyű Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia megalapításában. 

Peter Boyle kifejtette, régiónkban még mindig vezető helyen állnak a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve az ezek okozta daganatos megbetegedések. Ulrik Ringborg szerint az akadémia munkájában részt vevő országok óriási esetszámhoz férhetnek majd hozzá, ami azért előnyös, mert így a kutatás is sokkal szélesebb körre fókuszálhat. Mint mondta, a mellráknak korábban harminc-ötven változatát ismerték, ám már most látszik, hogy ez a mutató akár a háromszázat is elérheti. Nincs olyan ország, amelyik ezzel a mennyiséggel egyedül képes megbirkózni.

Julio E. Celis hibának tartja, hogy az EU kompetenciáiközött és a források elosztásakor a kutatás-fejlesztés lényegesen nagyobb figyelmet kap, mint az egészségügy. Utalt arra is, a prevenció olcsóbb, mint a gyógyítás, ám ehhez széles körű felvilágosító tevékenységet kell folytatni, írja a lap.

hirdetés

Könyveink