hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Több emlőrákos nőnek van sugárterápiára szüksége

A klinikai ajánlásokkal szemben sok idősebb, korai stádiumú emlőrákos nő azt akarja, hogy a lumpektómia után sugárterápiát is kapjon, hogy később ne legyen szükség masztektómiára. Ezt a következtetést vonták le a kutatók egy új vizsgálatból, amelyet a Cancer online kiadásában tettek közzé. Az eredmények azt mutatják, hogy jelenlegi elképzeléseink a sugárterápiáról korai stádiumú emlőrák esetén tévesek lehetnek.

Az USA-beli országos irányelvek szerint, ha egy idősebb nőnek olyan korai stádiumú emlőrákja van, amely nem terjedt át a nyirokcsomókra és ösztrogénérzékeny, akkor a megfelelő kezelés a lumpektómia és az ösztrogénblokkolók alkalmazása – sugárkezelésre ekkor nincs szükség. Dr. Benjamin Smith, a houstoni Texasi Egyetem Anderson Rákközpontjának munkatársa és kollégai egy adatbázis alapján (Surveillance, Epidemiology, and End Results-Medicare adatbázis) 7403 nőről gyűjtöttek információkat. Valamennyiükön lumpektómiát végeztek a fentebb leírt emlőrák miatt 1992 és 2002 között, s életkoruk akkor 70-79 év volt. Mintegy 88 százalékuk sugárkezelésben is részesült a műtét után.

A kutatók a kezelés után 10 évig követték a betegeket, s azt találták, hogy a 10. évre azok közül a nők közül, akik nem kaptak sugárkezelést, 6,3 százaléknak kellett masztektómiával eltávolítani a mellét, míg a sugárkezelést is kapó nőkben csak 3,2 százalék volt ez az arány. Az adatokból nem derült ki, hogy mi tette szükségessé a masztektómiát, de ebben a betegcsoportban a legvalószínűbb ok a rák kiújulása. A kutatók azt is ki tudták mutatni, hogy mely betegcsoportban jelentette a sugárkezelés a legnagyobb, illetve legkisebb előnyt. Azokban a 75-79 éves nőkben, akiknek alacsony fokozatú tumoruk volt (azaz a szövettani vizsgálattal csak mérsékelten rendellenes sejteket találtak a daganatban), a sugárkezelésnek semmilyen hatása nem volt. Ez azt jelenti, hogy ebben a betegcsoportban valóban fölösleges a besugárzás. A legjobbat azoknak a betegeknek tett a sugárkezelés, akiknek magas fokozatú volt a tumoruk (azaz nagyon rendellenes sejteket tartalmazott a daganat), függetlenül attól, hogy mennyi idősek voltak.

„Eredményeink azért jelentősek, mert azt mutatják, hogy a sugárkezelés olyan nők esetében is jótékony hatású lehet, akiknek az országos irányelvek miatt nem kellene ilyen kezelést kapniuk. Amikor a nők a sugárkezelés felől döntenek, fontosak lehetnek számukra az általunk kimutatott összefüggések” – idézi dr. Smith szavait a Science Daily.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés