hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tizenhat település negyvenezer lakóján próbálják ki a jót

A svájci-magyar együttműködés keretében megvalósuló egészségügyi alapellátás-fejlesztési modellprogram első eredményeit is bemutatták egy tanácskozáson Jászapátiban.

A projekt négy hátrányos helyzetű kistérségben - berettyóújfalui, borsodnádasdi, hevesi, jászapáti - összesen 16 településen 38 ezer felnőtt és 10 ezer gyermek alapellátását szervezi újjá, modellezi a gyakorlatban a praxisközösségek új rendszerének működését – emlékeztetett ez alkalomból Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár.

A 16 település 24 háziorvosi körzetében négy-négy praxisközösséget alakítottak ki. Ezek munkájában új elemként megjelentek a speciálisan képzett szakemberek, így dietetikusok, gyógytornászok és egészségpszichológusok szolgáltatásai is. Például a prevenciós rendelés, az életmód-tanácsadás, a gyógytornáztatás, valamint a közösségi egészségfejlesztés.

Az államtitkár fontos elemnek nevezte a 38 ezer ember egészségi állapotának felmérését, amiből eddig 3 ezerrel készültek el.

Max Schellmann, a Svájci Hozzájárulási Program Hivatalának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a projekt a többi között azért nyerte el a svájci állam támogatását, mert az egészségmegőrzésre koncentrál, a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, miközben a közegészségügyi költségeket igyekszik kordában tartani.

Papp Magor, a modellprogram szakmai vezetője azt mondta: az orvosok eddigi betegségcentrikus munkája átalakul, végre kellő hangsúlyt kaphat a megelőzés, így például az egészséges életmódra ösztönzés, amely több mint 40 százalékkal tudja javítani az egészségi állapotot.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés