hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Nagyot nőnek a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások

Magyarországon a kormány 2030-ra 3 százalékra növelné a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, amelyek 2010-ben még csak a GDP 0,44 százalékát, 2020-ban pedig 1,61 százalékát tették ki, mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára a XIII. LED konferencián Budapesten.

A Világítástechnikai Társaság által szervezett eseményen Nagy Balázs hozzátette, versenyképes és sikeres térség csak az innováción és a tudáson alapulhat, ezért a magyar gazdaság érdeke, hogy az egyetemek tudományos kutatási eredményei mielőbb hasznosuljanak és ezzel a gazdasági fejlődést erősítsék. Mindehhez az országnak újat alkotni képes emberekre és olyan szellemi műhelyekre van szüksége, amelyek az élen járnak az innovatív megoldások létrehozásában.

Nagy Balázs azt mondta, a kormány arra törekszik, hogy a magyar fiatalok jobb és versenyképesebb egyetemeken tanulhassanak, értékes diplomát szerezzenek, amellyel megállják helyüket a munkaerőpiacon és a tudományos életben egyaránt. Hozzátette, hogy ezért támogatták egy minőségorientált felsőoktatási rendszer létrehozását. A kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően az intézmények rugalmasabban, gyorsabban reagálnak a gazdasági igényekre és erősebben bekapcsolódhatnak a világ akadémiai vérkeringésébe. Megjegyezte, hogy a technológiai fejlődés egyre erőteljesebben alakítja a világot, így az Ipar 4.0, a robotizáció, a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság és a smart-technológiák robbanásszerű terjedése azonnali válaszokat követel meg.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a ma ismert munkakörök nagy része átalakul vagy megszűnik várhatóan a jövőben, az iskolás korba lépő gyerekek egy része pedig olyan munkát végez majd, amelyek még nem is léteznek, mindez azonban a munka jellegének átalakulásához és nem jelentőségének csökkenéséhez vezet, hiszen a munka az ember alkotó tevékenysége.

Nagy Balázs elmondta, Magyarországon munka- és tudásalapú gazdaságot építenek, család- és munkaalapú gazdaságpolitikát folytatnak, utóbbinak köszönhetően az országban 2010-től jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélküliség az egyik legalacsonyabb szintre csökkent Európában.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink