hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Tíz év alatt megduplázódott az ADHD-s felnőttek aránya

Amerikai kutatók vizsgálati eredményei szerint az utóbbi 10 évben megduplázódott az ADHD-ben szenvedő felnőttek aránya az Egyesült Államokban, bár a probléma még mindig a gyerekek körében a legelterjedtebb.

A kaliforniai Kaiser Permanente egészségügyi ellátórendszer kutatóorvos-csapata a JAMA Network Open folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy az utóbbi 10 évben az amerikai populációban megduplázódott az ADHD-ben (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar – attention-deficit hyperactivity disorder) szenvedők aránya.

A vizsgálati populáció a Kaiser Permanente Northern California egészségügyi ellátórendszer 5,28 millió betege volt, és a kutatók az adatokat életkoronkénti, nemenként és rasszonkénti bontásban is elemezték. Az ADHD esetében egy olyan gyűjtődiagnózisról van szó, amely főképp a figyelemzavar tüneteit foglalja magába. Jelenleg elsősorban a viselkedéskontroll zavarának tekintik, kialakulását pedig nehezen meghatározható okokra vezetik vissza. Iskoláskorú gyerekeknél a hiperaktivitás előfordulása fiúknál háromszor gyakoribb, mint a lányoknál. Az esetek többségében az egész gyermekkoron végighúzódó kórképről beszélünk: némely esetben a serdülőkorban csökkennek a tünetek, de a problémák felnőttkorban is megmaradhatnak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A figyelemhiányos gyerekeket feladatkitartási problémák jellemzik, azaz az érintettek nem tudnak az adott feladatra koncentrálni, figyelmük csapongó, könnyen elterelhető. A mostani vizsgálat eredményei szerint az ADHD a 2007-ben mért 0,43%-hoz képest 2016-ra már 0,96%-os arányban fordult elő a felnőttek körében, és jelentős különbség mutatkozott az egyes rasszoknál is: a tünetegyüttes sokkal gyakoribb volt a fehér népességben (1,42%). Az 5-11 éves gyerekek körében a szindróma még így is jóval gyakoribb, 2007-ben 2,96%, míg 2016-ban 3,74% volt, ami 26%-os növekedést jelent. Az ADHD az átlag populációnál jóval gyakrabban fordult elő egyéb mentális problémával (depresszió, bipoláris zavar, szorongás vagy evészavarok) küzdő felnőttek körében. A vizsgálat eredményei azt is kimutatták, hogy az ADHD-ban szenvedő betegeknél az átlagosnál gyakoribb volt a szexuális úton terjedő fertőzések kockázata, valamint az egészségügyi ellátórendszerhez fordulás aránya.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink