hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Takács Péter: A cél az egészségügyi alapellátás és a prevenció megerősítése

A kormány célja az egészségügyi alapellátás és a prevenció megerősítése, közölte a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken a Nógrád megyei Endrefalván, ahol új építésű orvosi és védőnői rendelőt adtak át; a beruházás 125 millió forintból készült el.

Takács Péter az ünnepségen azt mondta, a következő időszakban folytatódnak a hasonló fejlesztések az országban. A tárcának három nagy célkitűzése van erre a kormányzati ciklusra. Az egyik és talán a legfontosabb az egészségben eltöltött életévek számának növelése, az uniós átlaghoz közelítése, mondta, hozzátéve: a trend jó, de fel lehet gyorsítani.

További célkitűzésként említette a lakóhelyhez közeli ellátások megerősítését és a Covid-járvány idején mutatott reagálóképesség további fejlesztését. Kifejtette: ennek egyik oldala az alapellátás, a háziorvosi rendszer újraszervezésével, a praxisközösségekbe történő szervezéssel, a másik a prevenciós, mivel sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a népegészségügyi szűrésekre. Kitért arra, hogy értékként kell őrizni a védőnői hálózatot.

Az államtitkár a Covid-járvány idején mutatott reagálóképesség továbbfejlesztését nevezte a harmadik célnak, kiemelve, hogy nehéz évtizedre kell felkészülni. Takács Péter köszönetet mondott a magyar oltási programért, amely szavai szerint a magyar egészségügy legnagyobb sikere volt az elmúlt évtizedben. Erre a szervezettségre, erre a mentalitásra szeretnének építeni, tette hozzá.

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva független polgármestere a rendezvényen elmondta: a régi, azóta lebontott rendelő még az 1960-as években épült, az új beruházáshoz pedig 2015-ben vette meg az ingatlant az önkormányzat a falu központjában, és 2019 novemberében adott be pályázatot a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrására. Az elnyert 124,9 millió forintos támogatás teljes egészében fedezte a kiadásokat. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a jelzőrendszerrel, információs és műszaki háttérrel felszerelt, akadálymentesített rendelő javítja az endrefalvaiak életminőségét.

Az ünnepségen, amelyen részt vett Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház igazgató főorvosa is, Csóriné Botyánszki Ágnes polgármester és Takács Péter államtitkár emléklapokkal köszönte meg a térség egészségügyi dolgozóinak munkáját a Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja alkalmából.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond az új orvosi és védőnői rendelő átadásán a Nógrád megyei Endrefalván 2022. július 1-jén. A beruházás 125 millió forintból készült el (MTI/Komka Péter)
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond az új orvosi és védőnői rendelő átadásán a Nógrád megyei Endrefalván 2022. július 1-jén. A beruházás 125 millió forintból készült el (MTI/Komka Péter)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink