hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Szívszaggató depresszió

Az újabb szerek kevésbé veszélyesek

Jelentősen megnöveli a mortalitást, ha az anginás beteg depressziós lesz. Ráadásul az antidepresszív szereknek is lehetnek szívműködést érintő mellékhatásaik, a gyógyszerkölcsönhatások pedig még tovább bonyolíthatják a helyzetet.

Az angina pectorisban szenvedők rohamoktól és a haláltól való félelme újabb betegség forrása lehet, az így kialakuló depresszió pedig visszahat az alapbetegségre. Ez az ördögi kör könnyen végzetessé is válhat. Egy nemrég közzétett vizsgálat eredményei szerint a depressziós anginás betegek mortalitása azonos azokéval, akiknél csökkent bal kamrai ejekciós frakcióval vagy súlyos kamrai ritmuszavarokkal kell számolnunk.

Mindkét betegség kialakulásában szerephez jutnak az atheroscleroticus folyamatok, akárcsak a vegetatív idegrendszeri működészavarok. A pszichés stressz esetén gyakoribbak a ventricularis extraszisztolék, az egészségtelen életmód pedig minden komponens szempontjából súlyosbító hatású. Mégis rejtve maradhat a lényeg, hiszen a depressziót nem egyszerű elkülöníteni a súlyos cardialis eseményt követő átmeneti levertségtől és kimerültségtől.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bardócz mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés