hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Szexuális úton is képes terjedni a Campylobacter-fertőzés

Egy dán-amerikai kutatócsoport az Emerging Infectious Diseases folyóiratban arról számolt be, hogy a nyugati országokban az egyik leggyakoribb ételmérgezésnek számító Campylobacter-fertőzés szexuális úton is átvihető.

Ez az első olyan közlés, amely a kórokozó ilyen jellegű terjedését ismerteti.

A fertőzés elsősorban nem megfelelően kezelt húslével vagy pasztörizálatlan tejjel terjed, ám mivel sok olyan eset volt, ahol az ilyen jellegű fertőzés kizárható, kutatók új terjedési útvonalakat kerestek. Egy véletlen során figyelmük a más férfiakkal szexuális aktust folytató férfiakra terelődött, és kiderült, hogy körükben a Campylobacter-fertőzés terjedési sebessége 14-szerese a normál populációban megfigyeltnek.

Ezeknél a férfiaknál a szexuális aktus során gyakori az anális-orális érintkezés, ez vezethet a nagyobb fertőzési kockázathoz. A kutatók szerint ugyanez igaz a Shigella fertőzésre is, ám a Salmonella esetében a kockázat kisebb, mivel ennél a baktériumnál sokkal nagyobb a fertőzéshez szükséges dózis.

Forrás: Katrin Gaardbo Kuhn et al, Sexual Contact as Risk Factor for Campylobacter Infection, Denmark, Emerging Infectious Diseases (2021).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink