hirdetés
2020. március. 30., hétfő - Zalán.
hirdetés

 

Tudomány

Szalmonellával a rák ellen

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.
hirdetés
A baktérium előnye, hogy rossz vérellátású szövetekben is jól érzi magát, így a kemoterápiával ellentétben eléri a karcinóma vérerekkel gyengén ellátott területeit is.
 
A németországi braunschweigi Helmholtz Fertőzéskutatási Központ munkatársai megfejtették, hogyan jutnak be a szalmonellabaktériumok a daganatokba – tudósít a Berliner Morgenpost című német lap internetes kiadása. Sara Bartels, a központ kutatója elmagyarázta, hogy a szalmonellafertőzésre válaszképpen az emberi immunrendszer a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-alfa) ingerületátvivő anyagot aktiválja, amely károsítja a tumor véredényeit.

A kutatók fontos információt találtak arra vonatkozóan, hogyan hatol be a szalmonella a daganatba; ennek birtokában most megkísérelhetik a baktérium megfelelő manipulációját, hogy az a rákterápia hasznára válhasson anélkül, hogy veszélyes fertőzéseket okozna. Ehhez el kell találniuk a baktérium agresszivitásának ideális mértékét, hogy az eljusson a rosszindulatú daganatokhoz, és elpusztítsa azokat, ugyanakkor a beteget ne veszélyeztesse.

A szalmonella parányi pálcikaformájú baktérium, amely igen mozgékony, és számos betegséget okozhat embernél, állatnál egyaránt. A mérsékelt égövben elsősorban élelmiszermérgezések kiváltójaként ismert.

MTI
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink