hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szabadon döntenének a védőnők

A védőnők egyharmada fontolgatja, hogy elhagyja a pályát, ha 2019 januárjától kötelezően kell végezniük méhnyakszűrést és az egészségügyi kormányzat nem egyeztet velük a megoldásról, írja a Népszava.

Jó magyar szokás szerint a népegészségügyi szűrések bevezetését is egyszerűbb a kormánynak az erő nyelvén elérni, mint tárgyalóasztalnál finomítani, hogy minden érintett magáénak érezze a feladatot. Legalábbis ez derül ki minden, a védőnők körében működő szakmai és érdekvédelmi szervezet vezetőjének véleményéből. A Területi Autonóm Szakszervezet elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a kormánytól még arra a levelükre sem kaptak írásos választ, amelyben azt kérdezték, 2019 januárjában kirúgják-e a területi védőnőket, ha nem vállalják a munkát.

A civilben szintén védőnőként dolgozó Varga Andreának csak szóban merték azt mondani, hogy nem lesznek emiatt elbocsájtások, de a határidő után kiírt pályázatoknál már feltételként szabják a szűréshez szükséges tanfolyamok elvégzését és a munka vállalását.

A szakszervezeti vezető, ahogyan a feladat védőnőkre osztásánál, úgy most is sunnyogást lát az ágazat vezetői részéről, ahelyett, hogy tárgyalóasztalnál próbálnák tisztázni a vitás kérdéseket. Mert valóban van ellenállás a szakma részéről, de korántsem akkora, ami meggátolná a szűrések kiterjesztését. Saját felméréseik szerint a megkérdezett védőnők egyharmada fontolgatja a pályaelhagyást, ha kötelező lesz szűrést végezniük, mert ők azt érzik, a kormány rájuk erőszakolja a munkát, , írja a lap.


A 2009-ben megkezdett és 2013-ig tartott védőnői szűrési próbaidőszakot eredményesnek értékelték. A mintaprogramhoz kapcsolódó ingyenes tanfolyamot a három év alatt 285 védőnő végezte el, 300 településen több mint százezer nő kapott meghívót, közülük 15 425 asszony szűrését sikerült elvégezni, ha a lelet ezt szükségessé tette, nőgyógyászhoz irányították őket. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2013-ban uniós programot indított a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztésére, ebben a második körben 54 ezer nő vett részt vizsgálaton, és 1600 esetben derült ki valamilyen kedvezőtlen elváltozás náluk. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) idén júliusban 304 olyan védőnői körzetet tartott nyilván az ország egész területén, amelyik csatlakozott a szűréshez.
(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink