2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szabad a verseny a szívimplantátumok piacán

A The New York Times riportja bemutatja, milyen összegeket fizetnek a gyártók, hogy a szívsebészek az ő eszközeiket válasszák. A beutaló kardiológusok, a kórházak gazdasági vezetői, illetve az esetleges állami korrupcióellenes vizsgálatot végző hivatalnokok is megkapják a magukét.

Barry Meier tényfeltáró cikkében egy Biotronik nevű német cég nevadai piaci előretörését elemzi. A kibontakozó történet annyira giccses és közhelyes, hogy ha hollywoodi filmen látnánk, hiányérzetünk támadna: semmi bonyolultság, kiszámíthatatlanság, sőt még dráma sem. Valószínűleg ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy egy kishal felzárkózzon a többi kapitalista nagyhal mellé.

A 2007-ben még ismeretlen Biotroniktól vette tavaly a Dél-Nevadai Egyetemi Központ a szívsebészei által beültetett szívritmusszabályzók és defibrillátorok 95 százalékát. A központ gazdasági igazgatója az újság kérdésére elmondta: az elmúlt években bekövetkezett beszerzési váltás alatt ő sose kérdezte kórháza orvosait, hogy fűzi-e őket bármi anyagi kötelék a Biotronikhoz. Ehhez törvény szerint joga van: a múlt évben hatályba lépett egészségügyi törvény szerint csak 2013-tól kötelező a Biotronikhoz hasonló cégeknek nyilvánosságra hozni, hogy mennyi konzultációs és egyéb díjat fizettek ki mely orvosoknak.

Tavaly a Dél-Nevadai Egyetemi Központ a szívsebészei által beültetett szívritmusszabályzók és defibrillátorok 95 százalékát a Biotroniktól vette

Most a cég nyilvánosságra került irataiból mégis kiderült: 2008 közepén a Biotronik konzultánsi szerződést kötött a központ szívsebészeivel, az alacsonyabb rangúak havi 2 ezer dollárt, a magas rangúak havi 5 ezer dollárt kapnak. Nem meglepő módon az adatokat, a cégen belüli levelezést és a szerződéseket egy kirúgott alkalmazott szivárogtatta ki (Max D. Bennett-et tavaly áprilisban bocsátotta el a Biotronik, arra hivatkozva, hogy meghamisította a vállalati feljegyzéseket). A cég munkatársai és ügyvédei a folyamatban lévő állami vizsgálatra hivatkozva nem nyilatkoznak.

Barry Meier cikkéből az is kiderül, hogy a konkurens cégek is ennyit fizetnek a szívsebészeknek, ellenük is folyik állami vizsgálat. Akkor mi a titka, hogy a kardiológusok mégis a Biotronik termékeit választják? Nem azok jobb minősége, az elemzők szerint ugyanis az összes cég kb. hasonló színvonalú pacemakereket és defibrillátorokat árul. Itt lép be a szabadpiacra a személyi tényező: a jó üzletkötő, illetve pontosabban a sértett sales representative.

Egy-egy pacemaker, illetve defibrillátor ára a 35 ezer dollárt is elérheti, a gyártók ezzel az egyik legnagyobb profitrátára tesznek szert az egészségügyi termékek piacán, még úgy is, hogy a vezető üzletkötők évi több mint 300 ezer dollárt keresnek (plusz a jutalék) és a képviseletek kapják az ár negyedét.

A Biotronik nevadai képviseletét, a Western Medicalt 2008-ban Caesar Fonte alapította, aki korábban a három szívsebészeti eszközgyártó nagyhal egyikénél, a Boston Scientific-nél volt vezető sales-es (a másik kettő a Medtronic és a St. Jude Medical). Mr. Fonte több más Boston Scientific-es üzletkötőt is meggyőzött, hogy kövesse őt az új céghez, miután 2007-ben beperelte a Boston Scientific-et, azt állítva, hogy az nem fizeti ki a neki járó jutalékot. A The New York Times riporterének kérdésére – miért döntött úgy, hogy a jövőben a Biotronikot képviseli – azt válaszolta, azért, mert a legjobb minőségű és a betegek számára leghasznosabb eszközöket gyártó vállalatnak akar dolgozni.

A Boston Scientific-től eltávozó üzletkötők pedig tudták, hogy kik a kihasználatlan, azaz sértett, nem eléggé megfizetett szívsebészek, kiknek a konzulensi díját érdemes 2 ezerről 5 ezer dollárra emelni – írja Barry Meier. Az egyik ilyen volt dr. Leon Feldman, aki miután a Biotronik konzulense lett, havonta negyedmillió dollár értékű Biotronik-eszközt ültetett pácienseibe és európai körutazáson népszerűsítette a cég termékeit. A The New York Times kérdésére, hogy miért váltott az egyik eszközgyártóról a másikra, azt felelte, döntését csak a páciensek igényei befolyásolják, amit az is bizonyít, hogy az összes eszközgyártó számára végez konzulensi munkát. Azt viszont nem volt hajlandó elmondani, hogy mennyi pénzt kap a Biotroniktól, illetve hogy páciensei hány százalékába ülteti be ezen cég termékeit.

A cikk további része példákat sorol fel arra vonatkozólag, hogy a Biotronik általános kardiológusokat is megkörnyékezett: olyan szívsebészhez küldjék betegeiket, akik a cég termékeit használják. Barry Meier szerint az állami ellenőrzést végző hivatalnokok is érintettek lehetnek: azon kívül, hogy potom 16 millió dolláros bírsággal beérték az egyik piacvezető, a St. Jude Medical ellen folytatott vesztegetési vizsgálat lezárásaképp, most a Biotronik-vizsgálat során sem erőltetik meg magukat. A cég már a tavalyi év első felében megkapta a bírósági idézést, de az állami hivatalnokok azóta sem léptek kapcsolatba az érintett klinikákkal, így a Dél-Nevadai Egyetemi Központtal sem.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink