hirdetés
2020. február. 28., péntek - Ákos, Bátor.
hirdetés

Start előtt az újabb államosítás

Bár a tervek szerint nem az összes járóbeteg szakellátó kerül állami tulajdonba, a helyhatóságoknál maradó intézmények is csak akkor végezhetik tovább a betegellátást, ha a GYEMSZI e feladatra „visszaszerződik” az önkormányzattal.

hirdetés

Ennek az az oka, hogy a feladat ellátásáért vállalt felelősséget akkor is az állam viseli, ha a járóbeteg-szakellátást változatlanul a helyi önkormányzat biztosítja. Ezért kell az utóbbiaknak feladatellátási szerződést kötniük a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel.

Mint arról korábban már döntés született, a járóbeteg-szakellátást biztosító szolgáltatók 2013. május 1-től állami tulajdonba és fenntartásba kerülnek. A törvényalkotók azonban ebben az esetben megengedőbbek, mint a kórházak államosításánál voltak, az önkormányzatok ugyanis – ha akarják – saját kezelésükben tarthatják a betegellátás e szegmensét. Más kérdés, hogy arra hivatkozva, miszerint az ellátási felelősség az államra hárul, még azok az önkormányzatok sem végezhetik e tevékenységet önkormányzati társulás formájában 2013 április 30 után, amelyek megtartják járóbeteg-szakellátásukat.

A MedicalOnline információja szerint április 15-ig – tehát még az állami tulajdonba kerülés előtt – elkészül az a javaslat, amely intézményekre bontva „megmondja”, hogy a költségvetési szervként működő szakrendelőket mely kórházakba olvasztják be, illetve a gazdasági társaságként működők feladatait, melyik fekvőbeteg ellátóhoz csoportosítják át.  Az érintett kórházak – amelyek egyébként az átvett szolgáltatók általános jogutódjai lesznek - a folyamat lebonyolításában konkrét operatív feladatokat is kapnak majd.

Az államosítás a tervek szerint nem érinti az átvett szakrendelők finanszírozási szerződéseit, az integrálás illetve a feladatátcsoportosítás után a korábban kifizetésre nem került finanszírozási díjra az átvevő kórház jogosult. Amennyiben a helyi önkormányzat átadja az államnak a járóbeteg ellátás feladatát, az e célra költségvetésében elkülönített időarányos összeget át kell utalnia a GYEMSZI számlájára.

Ami a munkavállalókat illeti, a munkáltatói jogok a befogadó kórházhoz kerülnek, aznap, amikor az egyesítésre illetve a feladat átcsoportosítására sor kerül.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink