2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Sötét kapcsolat múlt és jelen között

A rituális emberáldozatok központi szerepet játszottak abban, hogy a kulturális evolúció során kialakuljon a szociális hierarchia, és az egyenlőtlen társadalmakban a csúcsra kerülők hatalmat gyakorolhassanak az alul lévők fölött, mutat rá a Nature egy tanulmánya.

Az Új-Zéland-i University of Auckland, a németországi Max Planck Institute és az ausztrál Victoria University kutatói, Joseph Watts és munkatársai tanulmánya szerint a szociális hierarchiák kialakulása idején széles körben elterjedt emberáldozat az egyenlőtlenség, a hierarchia megszilárdítását szolgálta (Ritual human sacrifice promoted and sustained the evolution of stratified societies). Az áldozatok zömmel a szegények közül kerültek ki, és rituális megölésük azt a célt szolgálta, hogy az uralmon lévők megszilárdíthassák hatalmukat.

Mint Watts elmondja, rituális gyilkosságokra utaló nyomokat legalább 5.000 évre visszamenőleg lehet találni, a vallás nevében történő emberáldozatok maradványai már az egyiptomi uralkodók sírjai mellett is fellelhetők. Az emberáldozat a bizonyítékok szerint széles körben elterjedt volt, a különböző dél-amerikai, európai, közel-keleti és ausztronéziai kultúrák már azelőtt gyakorolták, hogy egymással kapcsolatba léptek volna, azaz a szokás egymástól függetlenül számos alkalommal kialakult a történelem során, nyilatkozta a vezető szerző a livescience.com ismeretterjesztő portálnak. A kialakuló uralkodó osztály a legtöbb helyen ezt az eszközt is bevetette, hogy hatalmát bebetonozza, mondja az evolúciókutató. Az uralkodó osztályok hatalmuk megszilárdítása érdekében használták a vallást is.

Habár a vallást tradicionálisan a moralitás és a kooperáció hajtóerejeként tartják számon, fejtegeti Watts, azonban e friss evolúciós vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a vallásos rituáléknak sokkal gonoszabb szerepük volt a modern társadalmak kialakulásában. Watts és munkatársai az evolúciós biológia által használatos komputációs eszközök révén elemezték 93 ausztronéziai kultúra történelmi adatait (az ausztronéziai kifejezés egy nyelvcsalád tagjaira utal, beszélői Taiwanból származva benépesítette Dél-Kelet-Ázsiát, a Fülöp-szigeteket, Madagaszkárt, Malajziát és a Csendes-óceánt).

A korai ausztronéziai kultúrákban a vallási és a politikai hatalom között nagy átfedés volt, némelyikben egyenesen azt tartották, hogy az uralkodó osztály az istenek leszármazottaiból áll. Emiatt a vallásos rendszerek általában előnyben részesítették a társadalmi elitet, és megerősítették őket hatalmi pozíciójukban.

A kutatók 93 ausztronéziai kultúrát tanulmányoztak, ezek közül 40-ben gyakorolták az emberáldozat valamilyen formáját. A rituális ölés konkrét oka többek között a következő volt: egy vezető temetési szertartása, egy új csónak vagy épület felavatása, illetve a hagyományok vagy tabuk megszegése.

A vizsgálat a 93 kultúrát 3 különböző csoportba osztotta: magas, közepes, illetve alacsony fokú társadalmi hierarchia, azaz szociális egyenlőtlenség. Az eredmények szerint az emberáldozat azokban a kultúrákban volt a leggyakoribb, amelyekre a leginkább volt jellemző az egyenlőtlenség. A legegyenlőtlenebb kultúrák 67%-ában gyakorolták a rituális emberáldozatot (27-ből 18-ban), a közepesen hierarchizált társadalmak kerültek középre: a 46 ilyen társadalomból 17 esetében, azaz 37%-ukban volt emberáldozás, a leginkább egyenlő társadalmaknak pedig csak a 25%-ában (20-ból 5 esetében). Watts magyarázata szerint a tabusértők büntetésével, az alacsony osztályba tartozók megfélemlítésével a hatalmi elit kiépíthette és fenntarthatta a társadalmi kontrollt. Mindehhez Russell Gray, a tanulmány társszerzője azt is hozzáteszi, hogy az emberáldozat azért volt a társadalmi kontroll fenntartásának különösen hatékony módja, mert a büntetés természetfeletti magyarázatával és indoklásával szolgált. A kutatók szerint ezért különösen veszélyes, ha a politika és a vallás átfedi egymást, és tanulmányuk arra is figyelmeztet, hogy a társadalmi elitek arra használhatják a vallást, hogy a segítségével hatalmat gyakorolhassanak a többiek felett, és arra használhatták az emberáldozatot, hogy a segítségével megakadályozzák az egalitáriánusabb kultúrához való visszatérést.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink