hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Sherlock Holmes és a publikációs torzítás

 – Történt-e valami említésre méltó azon a napon? – Az a furcsa eset éjjel a kutyával... – De hát a kutya semmit nem csinált egész éjjel! – Épp az a furcsa – válaszolta Sherlock Holmes. (Arthur Conan Doyle: Ezüstcsillag)

 A hagyományos gondolkodásmód általában azt tartja említésre méltónak, ha történik „valami”. Pedig a fenti – eredetileg James Le Fanu által idézett – történetben épp az a tény vezetett el a megoldáshoz, hogy nem történt semmi. Így van ez az orvosi irodalomban is – panaszolja Le Fanu A modern orvoslás tündöklése és bukása című bestsellerében (Little Brown Kiadó, London 1999.). Mindenki a szenzációt keresi, a kiemelkedő hatást. Azokról a klinikai vizsgálatokról pedig, amelyek nem zárultak statisztikailag szignifikáns eredménnyel, nem szívesen ír senki. Pedig frekventista szemléletmódunk csak akkor tudná helyesen értelmezni a szignifikáns eredményeket, ha ahhoz is tudna viszonyítani, hogy hányszor nem észleltek hatást. Ez a jelenség publikációs torzítás néven végzi félrevezető munkáját metaanalízisek, összesítő elemzések környékén.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Singer Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés