2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

San Franciscóban betiltják az e-cigarettát

A fiatal nemzedékek nikotinfüggőségének megelőzése érdekében tiltják be e-cigaretták árusítását, jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

A kaliforniai nagyvárost irányító önkormányzati felügyelőbizottság tagjai egyhangúlag szavazták meg az elektromos cigaretták forgalmazásának tilalmát a városban. San Francisco az első amerikai város, ahol ilyen tilalmat hoztak az e-cigarettákkal szemben. A tiltás egyelőre átmeneti, addig marad érvényben, amíg az amerikai gyógyszer-és élelmiszerfelügyelet (FDA) el nem végzi a forgalmazáshoz szükséges vizsgálatokat.

– Ez döntő lépés annak érdekében, hogy elejét vegyük újabb fiatal nemzedékek nikotinfüggőségének nyilatkozta a szavazás után Dennis Herrera, a város ügyésze, aki egyike volt a javaslat előterjesztőinek. Mint mondta: erre a döntésre nem lett volna szükség, ha a szövetségi kormányzat jól végzi a munkáját. Az e-cigarettákat a törvény előírása szerint nem lehet forgalmazni a szövetségi gyógyszer-, és élelmiszerfelügyelet (FDA) felülvizsgálata nélkül. Valamilyen oknál fogva az FDA eddig nem tett eleget e törvényi kötelezettségének, és ha a szövetségi kormány nem lép, megteszi ezt San Francisco városa  fogalmazott Herrera.

London Breed polgármesternek tíz nap áll rendelkezésére, hogy aláírja az erről szóló határozatot, amely az aláírást követően hét hónap után lép érvénybe. A határozat tiltja az e-cigaretták online-forgalmazását is a városban.

Az elektromos cigaretták gyártásában vezető szerepet betöltő Juul Labs nevű cég  amelynek székhelye éppen San Franciscóban van  a sajtóhoz eljuttatott közleményben reagált. A kommünikében Ted Kwong szóvivő hangsúlyozta, hogy azok a felnőttek, akik eddig e-cigarettával éltek, most majd kénytelenek lesznek visszatérni a sokkal károsabb, halált okozó cigarettákhoz, az aktív dohányos felnőttektől megtagadják a lehetőséget, hogy az e-cigarettára térjenek át, és mindezeken kívül a tiltás életre hívja az e-cigaretták feketepiacát is. A cég álláspontja szerint a megoldás nem a tiltás, hanem a fiatalabb korosztályok e-cigarettához férésének és használatának megvitatása. A vállalat szóvivője ugyanakkor megjegyezte, hogy a Juul Labs osztja a város vezetőinek azt a célkitűzését, hogy távol tartsák a fiatalokat az e-cigarettáktól.

Évtizedeken keresztül harcoltunk a nagy dohánygyárak ellen, és most újból harcolnunk kell az e-cigaretták ellen  nyilatkozta Shamann Walton, az önkormányzat egyik tanácsnoka.

Az Egyesült Államokban 18 éves kor betöltése után lehet dohányárut vásárolni, Kaliforniában és 15 más tagállamban azonban ez a korhatár 21 év. Ennek ellenére az e-cigaretták terjedése rohamos a tizenévesek körében. Az NPR információi szerint a múlt napban minden ötödik középiskolás jelezte, hogy e-cigarettát használ. Ez a duplája a 2017 májusában mért adatoknak. Ráadásul már a nyolcadikos diákok körében is erőteljesen terjedőben van az elektromos cigaretta.

Az amerikai közegészségügyi tisztségviselők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy van ok aggodalomra a fiatalok körébent terjedő e-cigaretták miatt, hiszen a nikotin  ebben a formában is  erőteljesen károsítja a fejlődésben lévő agyat. A Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) szakemberei pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektromos cigarettával élők könnyebben szoknak rá a hagyományos cigarettákra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink