hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Rendezetlen átrendeződés

Magyarországon az egészségügyi ellátás nem csak hogy üzlet, hanem nagyon jó üzlet, derül ki az IME egészségügyi szaklap összeállításából, amelyet a 444.hu is szemléz.

Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet egészségügyi szakértők jegyeznek (dr. Rékassy Balázs, dr. Kincses Gyula, illetve Révész Sándor és Soltész Attila a Planslab Kft-től) , és az elmúlt hónapokban, két részben jelent meg az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című folyóiratban, és amelyet a 444.hu iszanzásít. A szerzők többek között interjúkat készítettek a magyar magánegészségügyi piac legnagyobb szereplőinek tulajdonosaival, valamint készítettek egy online felmérést is a magyar orvosok körében.

A kutatók szerint a magyar magánegészségügyi rendszer még a fejlődés „vadkapitalista szabadversenyes, azaz szabályozatlan szakaszában" van. Sem a hatóságok, sem a lakosság számára nem tiszta, hogy a szolgáltatók milyen minőségben nyújtják a szolgáltatásaikat, a betegek ad hoc alapon tájékozódnak arról, mit hol érhetnek el. A jelenlegi formájában ez a rendszer kettészakítja a magyar egészségügyet, miközben pénzt és munkaerőt von el az állami egészségügyi rendszertől.

Pedig ennek szerintük nem kellene így lennie, egy a közegészségüggyel együttműködő magánszektor pedig mindenki hasznára válna.

A kutatók szerint ezt el is lehetne érni, van is néhány javaslatuk arra, mit kellene tenni:

  • Az például hasznos lenne, ha az állam a magánegészségügyet az egészségügyi rendszer szerves részénnek tekintené, ellenőrizné, beszámolási kötelezettségét írna elő számára.
  • Ha megoldanák, hogy a betegek ne kényszerből válasszák a magánellátást, azaz  megoldanák, hogy a közellátás reális időn belül hozzáférhető legyen.
  • Azt is javasolják, hogy legyen a helyzet sokkal tisztább, legyen világos, mi tartozik bele a közegészségügyi ellátási csomagba, és mit lehet adott esetben hozzávásárolni. Ez azt is jelenti, hogy biztosítani kell, hogy a betegek pénze akár a közellátásban is elkölthető legyen, ne csak a konkurens magánszolgáltatóknál.
  • Olyan beutalási szabályokat kell kialakítani, amelyek a magán- és a közellátást is magukba foglalják.
  • Sőt, a kutatók azt is javasolják, a magánegészségügyi számlák részlegesen elszámolhatóak legyenek a közfinanszírozásban. Ezzel a magánszolgáltatók jó része részben közfinanszírozottá válna, viszont lenne alap a minőségbiztosítási ellenőrzésükre.
  • Emellett viszont szerintük támogatni kellene az egészségpénztárak és a magánbiztosítások terjedését is.
  • Végül pedig meg kellene erősíteni a magánpiacon a fogyasztóvédelmet és az átláthatóságot is, hogy a betegek tényeg el tudják dönteni, hol és milyen szolgáltatást akarnak igénybe venni.
hirdetés

Könyveink