hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Regisztert hoznak létre a pandémia értékelésére

Pandémia-értékelő regiszter jön létre az oltási stratégia támogatására, ezt is tartalmazza az a módosító csomag, amelyet csütörtökön fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló előerjesztéshez.

A pandémia-értékelő regiszter a TAJ-számok alapján kapcsolják össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint az Országos Mentőszolgálat rendelkezésére álló adatokat. Az előterjesztő a fertőző betegségektől különálló új regiszter létrehozását azzal indokolja, hogy a Covid-19 okozta járvány jelenleg is fennáll, valamint hogy az oltási program eredményességének országos monitorozására, az egyes, nyugati és keleti vakcinák hatékonyságának széleskörű, tudományos összevetésére Európában nem áll rendelkezésre máshol ilyen, országos adatbázis.

A hatályos jogszabályok szerint a táppénz legfeljebb egy évig folyósítható. Egy változtatás azonban lehetőséget ad ennek meghosszabbítására méltányossági alapon, arra tekintettel, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi ellátások jó része halasztódott.

A kormánynak lehetősége lesz a védettségi igazolványhoz kötődő védettségi idő rugalmas kezelésére, a vakcina típusának és a dózis számának a feltüntetésére. Ezeket a QR-kódban is elégséges feltüntetni. Arra is lehetőség lesz, hogy a védettségi applikáció az uniós rendelet szerinti digitális applikációként is működhessen. A kormány arra is lehetőséget kap, hogy rendeletben mentesítést adjon a járványügyi intézkedések alól a védettségi igazolványok birtokosának, például a határátlépés esetén előírt kötelező karantén alól.

A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti rendelkezéseket tartalmazó előterjesztés bizottság általi módosítása tartalmazza a hitelfizetési moratórium meghosszabbítását szeptember 30-ig. A veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok a veszélyhelyzet után még 120 napig érvényesek, a diákigazolványok október végéig. A lejárt építési engedélyek még egy évig érvényesek. A változtatás fenntartja a SZÉP-kártyákra utalt összegek alacsonyabb adózását az év végéig, tartalmazza a védekezésben résztvevők tíz napos pótszabadságát,

Egy másik módosítás adatkezelést tesz lehetővé a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkező, Magyarországon beoltottak esetében arra az esetre, ha harmadik oltásra is szükség lenne. Ezzel kapcsolatban Arató Gergely (DK) azt mondta: a magyar állam ezzel a szomszédos államoktól vesz át feladatot. Választ várt arra, ez milyen országban élő magyarokat érint, milyen számban és milyen költséggel? Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára úgy válaszolt: a módosítás olyan emberekre vonatkozik, akiknek az országában tiltják a kettős állampolgárságot.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink