hirdetés
2020. szeptember. 29., kedd - Mihály.
hirdetés

 

Projekt a kutatási és innovációs együttműködésre

A Szegedi Tudományegyetemet is magába foglaló European Alliance for Global Health (EUGLOH) Szövetség sikerrel pályázott a Horizon 2020 keretprogram felhívására, amely segítségével az eddig oktatási együttműködést kutatási és innovációs dimenziókkal bővíthetik a partnerek. A projekt a nemzetközi, tudományterületek közötti kutatási és innovációs együttműködést támogatja a globális egészségügyi krízisek elleni küzdelemben, különös tekintettel a COVID-19 járványra.

hirdetés

A 2019-ben létrejött, öt jelentős európai egyetemet (Université Paris-Saclay, Lund University, Ludwig Maximilian University, University of Porto, Szegedi Tudományegyetem) tömörítő EUGLOH Szövetség az első Európai Egyetemi Szövetségek egyikeként kezdhette meg az oktatási tevékenység összehangolását, a szerteágazó oktatási együttműködések kiépítését. A EUGLOH Szövetség nemrégiben örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság támogatásra méltónak ítélte az Európai Egyetemeket támogató felhívásra benyújtott újabb pályázatát. Az elnyert pályázat 2020 szeptemberétől további támogatást biztosít a szövetség számára az oktatási együttműködéseken túl a közös kutatási és innovációs tevékenységek kiépítésére.

“The European Alliance for Global Health – Transformation through Joint Research and Innovation Action” (EUGLOHRIA) nevű új projekt a szövetség oktatási aktivitásaira építve egy igen ambiciózus terv alapján a kutatás és az innováció irányába nyit, ami által a szövetség világklasszis felsőoktatási, valamint globális egészségi irányzatokra épülő kutatói és innovatív együttműködéssé fejlődhet.

A projekt a nemzetközi, tudományterületek közötti kutatási és innovációs együttműködést támogatja a globális egészségügyi krízisek elleni küzdelemben, különös tekintettel a COVID-19 járványra. A partnerintézmények kiválóságára és interdiszciplináris tapasztalataira alapozva a szövetség egy közös, virológiai kutatásért felelős akcióterv kidolgozásával válaszol a kialakult krízishelyzetre, kifejezetten a COVID-19 vírusra és annak válfajaira fókuszálva. Az akcióterv alapján a szövetség a kutatóintézeteihez való hozzáférés biztosításával a kapacitásnövelést, továbbá a fenntartható innovációt és a helyi ökoszisztémában létesíthető akadémiai-üzleti együttműködéseket helyezi előtérbe. Ezáltal hangsúlyozza a kutatás jelentőségét az egészségügyi innovációkban, valamint támogatja a globális egészségügyi szakértők következő generációját.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink