2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

Posztherpetikus neuralgia

A VZV (varicella-zoster vírus) két, egymástól jól elkülöníthető kórképet okoz, varicellát és herpes zostert. 

A herpes zoster tulajdonképpen a VZV fertőzés kiújulása, főleg a celluláris immunitás károsodása esetén. Ez elsősorban az idősebb korban következik be, s emiatt a herpes zoster főleg e korosztály megbetegedése. Gyakran a betegség lezajlása után tartósan fájdalmak jelentkeznek (posztherpetikus neuralgia, PHN). Ennek a fájdalomnak az elsővonalbeli kezelése triciklicus antidepresszánsokkal (amitryptilin, nortriptylin) és antikonvulzív gyógyszerekkel (gabapentin, pregabalin) történik. Amennyiben e gyógyszerek hatástalanok, az opioidok jönnek szóba. A neuroablatív beavatkozások is lehetőségek, de ezek hatásosságát kettős-vak vizsgálatokkal még nem bizonyították.

Idővel a fájdalmak intenzitása csökken. Magáról a varicella vakcináról is már kimutatták, hogy alkalmazása csökkenti a herpes zoster esetek előfordulását és a posztherpetikus neuralgia kialakulását.

Forrás: Jap J Anesthesiol 2010; 59: 1342-1349.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.